Wykonanie
Czasami mam ochotę uświetnić zwyczajny, codzienny posiłek. Tak też zrobiłam dziś z
ziemniakami, które miały być dodatkiem do
wędzonego łososia. Pomysł pojawił się, gdy spojrzałam na produkty z paczuszki, którą dostałam od firmy Develey - na pewno dobrze ją znacie:) Świetna jakość, duża różnorodność: kupicie zarówno sosy,
musztardy, dressingi tej firmy jak też gotowe dodatki jak choćby
oliwki czy
ogórki :) Pięknie zapakowane i pyszne. Mam zamiar sprawdzić na wiele sposobów, co wspaniałego z nich można wyczarować ;)Zaczęłam dziś od ...
musztardy:) Nie byle jakiej
musztardy, bo Delikatesowej, więc do moich książęcych
ziemniaków idealnej:)Prawda, że piękne różyczki? Chrupiąca skórka, a środek bardzo delikatny, rozpływający się w ustach.
Musztarda cudownie zaostrzyła smak, no i do
łososia pasuje fenomenalnie!Zapraszam- zajrzyjcie więc na stronę Develey i zaplanujcie zakupy!




Składniki:1 kg
ziemniaków1
żółtko1
jajko2 łyżki
masła1 ząbek
czosnku2 łyżeczki
musztardy: Delikatesowa z firmy Develey
sólPrzygotowanie:Obrane
ziemniaki gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przeciskam przez praskę lub dokładnie rozgniatam na jednolitą masę. Gdy trochę przestygną dodaję
jajko,
żółtko i
masło, ucieram do połączenia się składników. Dodaję przeciśnięty przez praskę
czosnek i
musztardę Delikatesową z firmy Develey, doprawiam
solą jeśli jest taka potrzeba. Przekładam masę do rękawa cukierniczego i na blachę wyłożoną papierem wyciskam ozdobne różyczki. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. (termoobieg) na ok.15-18 minut, aż się zrumienią. Podaję gorące jako dodatek, np. do wędzonego na ciepło
łososia.Przepis autorski.



