Wykonanie
W paczuszce, którą dostałam kilka dni temu ze sklepu Ekojawo.pl oprócz wielu doskonałych produktów znalazłam
skrobię kukurydzianą. Można ją stosować w wielu dietach, poza tym jako produkt bezglutenowy jest idealna do przygotowania wielu bezglutenowych pyszności.Spróbowałam przygotować coś do przekąski. Maca wyszła bardzo smaczna, tym bardziej że wzbogaciłam ją aromatem i smakiem świeżej
bazylii.Jak najszybciej zajrzyjcie do Ekojawo.pl, będziemy niedługo piec
biszkopt ze
skrobi kukurydzianej:)Zachęcam także do przygotowania tradycyjnych podpłomyków .



Składniki:1 szklanka
mleka1 łyżka
masładuża szczypta
soli1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia2 szklanki
skrobi kukurydzianej , polecam sklep: ekojawo.plplus kilka łyżek
skrobi do podsypywaniaduża łyżka posiekanej świeżej
bazyliiPrzygotowanie:Podgrzewam w rondlu
mleko z
masłem ( ma być ciepłe, ale nie gorące). Dodaję
skrobię kukurydzianą, drobno posiekaną
bazylię,
proszek do pieczenia i
sól, mieszam łyżką do połączenia się składników. Przekładam ciasto na stolnicę, wyrabiam aż będzie zupełnie gładkie, podsypując lekko
skrobią. Dzielę ciasto na kilka części. Każdą z nich rozwałkowuję cieniutko, wykrawam prostokąty i na rozgrzanej patelni grillowej smażę z obu stron, aż ciasto przestanie być surowe, pojawią się drobne pęcherzyki i rumiane plamki. Studzę, przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku.Przepis autorski.

