ßßß Cookit - przepis na Domowa maca bazyliowa (bezglutenowa)

Domowa maca bazyliowa (bezglutenowa)

nazwa

Wykonanie

W paczuszce, którą dostałam kilka dni temu ze sklepu Ekojawo.pl oprócz wielu doskonałych produktów znalazłam skrobię kukurydzianą. Można ją stosować w wielu dietach, poza tym jako produkt bezglutenowy jest idealna do przygotowania wielu bezglutenowych pyszności.
Spróbowałam przygotować coś do przekąski. Maca wyszła bardzo smaczna, tym bardziej że wzbogaciłam ją aromatem i smakiem świeżej bazylii.
Jak najszybciej zajrzyjcie do Ekojawo.pl, będziemy niedługo piec biszkopt ze skrobi kukurydzianej:)
Zachęcam także do przygotowania tradycyjnych podpłomyków .
Składniki:
1 szklanka mleka
1 łyżka masła
duża szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki skrobi kukurydzianej , polecam sklep: ekojawo.pl
plus kilka łyżek skrobi do podsypywania
duża łyżka posiekanej świeżej bazylii
Przygotowanie:
Podgrzewam w rondlu mleko z masłem ( ma być ciepłe, ale nie gorące). Dodaję skrobię kukurydzianą, drobno posiekaną bazylię, proszek do pieczenia i sól, mieszam łyżką do połączenia się składników. Przekładam ciasto na stolnicę, wyrabiam aż będzie zupełnie gładkie, podsypując lekko skrobią. Dzielę ciasto na kilka części. Każdą z nich rozwałkowuję cieniutko, wykrawam prostokąty i na rozgrzanej patelni grillowej smażę z obu stron, aż ciasto przestanie być surowe, pojawią się drobne pęcherzyki i rumiane plamki. Studzę, przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/08/maca-bazyliowa-bezglutenowa.html