Wykonanie
Ta
sałatka jest banalnie prosta, z kilku składników zaledwie - i bardzo, bardzo smaczna !Idealna na posiłek w upalne dni.


Składniki na 2 osoby:ok. 100 g.
makaronu typu świderki1 puszka
tuńczyka w kawałkach ( w sosie własnym)3
łodygi selera naciowego15-20 małych listków
rukoli5-6 żółtych
pomidorków koktajlowychkawałek długodojrzewającego
sera ( do starcia)czarny, świeżo mielony
pieprzoliwaPrzygotowanie:
Makaron gotuję wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie ( ma nie być zbyt miękki ).
Tuńczyka odcedzam z zalewy i dzielę widelcem na mniejsze kawałki, przekładam do salaterki. Dokładam umyte listki
rukoli i
pomidorki podzielone na ćwiartki. Obrane z nitek
łodygi selera kroję ukośnie na półcentymetrowe kawałki, dodaję do pozostałych składników. Skrapiam całość
oliwą, dość mocno posypuję
pieprzem. Na końcu układam kilka cienko pokrojonych ( obieraczką do warzyw) i połamanych plasterków
sera.Przepis autorski.


