Wykonanie
Pikantna
sałatka śledziowa w gęstym,
pomidorowym, korzennym sosie - pyszna przekąska, także na świątecznym
stole.

Składniki :400 g.
śledzi matiasów w
oleju3 duże
cebule6 ząbków
czosnku200 g.
przecieru pomidorowego1 łyżeczka ciemnego
cukru1/3 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
przyprawy korzennejPrzygotowanie:
Śledzie wyjmuję z
oleju i kroję w niewielkie kawałki.Obraną
cebulę kroję w półplasterki, przekładam ją na patelnię, dodaję szczyptę
soli i na niewielkim ogniu, na 3 łyżkach
oleju duszę pod przykryciem ok. 10 minut, aż zmięknie i leciutko się zrumieni.
Czosnek siekam w cienkie plasterki i dodaję do miękkiej
cebuli, po czym razem duszę jeszcze 2-3 minuty. Przekładam
cebulę do miski, na patelnię wlewam pozostały ze
śledzi olej, dodaję
przyprawę korzenną i smażę ją przez kilka minut ( uważam, by nie przypalić). Dodaję
przecier pomidorowy,
cukier i
sól i podgrzewam razem przez kolejnych kilka minut.Na dno miseczki wykładam 1/3 część
cebuli, na nią połowę
śledzi, kolejną warstwę
cebuli i
śledzi. Na górną, ostatnią już warstwę
cebuli wykładam gorący
sos pomidorowy i szczelnie przykrywam miskę folią spożywczą. Pozostawiam do całkowitego przestygnięcia, po czym mieszam dokładnie.Przepis autorski.