Wykonanie
Surówka ma wspaniały, cudownie odświeżający smak. Jest bardzo aromatyczna dzięki cytrynowej
melisie i dressingowi z
pomarańczy. Sprawdzi się jako lekka, samodzielna przekąska lub po prostu, jak u mnie, jako dodatek do obiadu. Skuście się na nią, jest przepyszna!


Składniki :1/2 niedużej
kapusty pekińskiej1 spora
marchew15 listków świeżej
melisyduża garść
słonecznikaspora szczypta
soli1/3 łyżeczki ciemnego
cukru muscovadosok z połowy
pomarańczyPrzygotowanie :
Pestki słonecznika prażę na suchej patelni na złoty kolor. Wyciskam sok z połowy
pomarańczy, dodaję do niego
sól i muscovado, dokładnie mieszam. Listki
melisy kroję w cienkie paseczki,
kapustę szatkuję jak najcieniej.
Marchew ścieram na małych oczkach.W misce mieszam
kapustę z
marchewką i
melisą, na kilka minut przed podaniem polewam dressingiem. Już na talerzu posypuję
słonecznikiem.Przepis autorski.
