Wykonanie
Rozpoczął się sezon grillowy, przyda się
sos słodko-kwaśny :)Zamiast uzupełniać zapasy w sklepie przygotowałam sama sporą butelkę własnego. Smakuje właściwie tak samo, myślę że ta ledwo wyczuwalna różnica to po prostu brak w moim sosie....chemii :) Polecam, jest przepyszny.




Składniki :2 szklanki
wody3/4
octu ryżowego2/3 szklanki
białego cukru1/3 łyżeczki
soli1 czubata łyżka ciemnego
cukru dark muscovado1,5 łyżeczki
mąki ryżowej lub
skrobi ziemniaczanej3 czerwone
papryczki chili5 ząbków
czosnkuskórka otarta z 1
cytrynyPrzygotowanie :Z papryczek usuwam gniazda nasienne, pozostawiając pestki.
Czosnek i papryczki siekam drobno, razem z pestkami i
skórką cytryny przekładam do rondelka. Wlewam
wodę, oba rodzaje
cukru ,
sól i
ocet i zagotowuję.
Mąkę ryżową rozprowadzam w 2 łyżkach
wody, dodaję do rondla, jeszcze chwilę razem podgrzewam. 1/3 sosu miksuję dla uzyskania charakterystycznego, czerwonawego koloru , mieszam z pozostałą częścią. Przelewam do butelki, pozostawiam do ostygnięcia. Przechowuję w lodówce do tygodnia.Przepis autorski.







