Wykonanie

... gotowanie, pieczenie, tworzenie czegoś z niczego ma w sobie coś czarodziejskiego. Krojenie, siekanie, mieszanie, tłuczenie, wąchanie, próbowanie - to działania nie tylko twórcze, ale zwyczajnie zajmujące głowę. Wszystko to skutecznie wygania z moich myśli mniejsze i większe smutki. Smutki - sio !środa, 22 stycznia 2014Wspaniałe domowe
krakersy do wszelkiego rodzaju past i dipów, najprostsze pod słońcem ! Robi się je w pół godzinki.

Składniki:185 g
mąki (ok. 1/8 szklanki)1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia45 g
smalcu, może być
masłook. 1/5 szklanki
wody2 łyżki
mlekakminek, nasiona
czarnuszki,
sezam - co kto lubiPrzygotowanie :Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni, wykładam 2 blachy papierem. Wsypuję do miski przesianą
mąkę ,
sól i
proszę do pieczenia. Dodaję
smalec (lub
masło), dokładnie mieszam palcami, po czym dodaję
wodę i zagniatam ciasto.Przekładam na posypaną
mąką stolnicę i wyrabiam jeszcze ok. 5 minut, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkowuję na bardzo cienki placek ( ok. 2 mm) i nakłuwam go dość gęsto widelcem. Wycinam okrągłe
ciastka szklanką ( średnica ok.5 cm) lub dzielę na prostokąty o wymiarach 5x7 cm aż do wyczerpania ciasta. Przekładam na blachy,smaruję
mlekiem, posypuję
kminkiem itd. i piekę w termoobiegu ok. 15 minut, na złoty kolor. Przekładam na ażurową podstawkę do całkowitego ostygnięcia.