ßßß
... gotowanie, pieczenie, tworzenie czegoś z niczego ma w sobie coś czarodziejskiego. Krojenie, siekanie, mieszanie, tłuczenie, wąchanie, próbowanie - to działania nie tylko twórcze, ale zwyczajnie zajmujące głowę. Wszystko to skutecznie wygania z moich myśli mniejsze i większe smutki. Smutki - sio !środa, 22 stycznia 2014Wspaniałe domowe krakersy do wszelkiego rodzaju past i dipów, najprostsze pod słońcem ! Robi się je w pół godzinki.
Składniki:185 g mąki (ok. 1/8 szklanki)1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka proszku do pieczenia45 g smalcu, może być masłook. 1/5 szklanki wody2 łyżki mlekakminek, nasiona czarnuszki, sezam - co kto lubiPrzygotowanie :Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni, wykładam 2 blachy papierem. Wsypuję do miski przesianą mąkę , sól i proszę do pieczenia. Dodaję smalec (lub masło), dokładnie mieszam palcami, po czym dodaję wodę i zagniatam ciasto.Przekładam na posypaną mąką stolnicę i wyrabiam jeszcze ok. 5 minut, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkowuję na bardzo cienki placek ( ok. 2 mm) i nakłuwam go dość gęsto widelcem. Wycinam okrągłe ciastka szklanką ( średnica ok.5 cm) lub dzielę na prostokąty o wymiarach 5x7 cm aż do wyczerpania ciasta. Przekładam na blachy,smaruję mlekiem, posypuję kminkiem itd. i piekę w termoobiegu ok. 15 minut, na złoty kolor. Przekładam na ażurową podstawkę do całkowitego ostygnięcia.