Wykonanie
Koktajl odmładzająco-odchudzający, zmień się na wiosnę, pij zielone!
Składniki:4
pomarańcze (użyliśmy malutkich czerwonych sycylijskich, ale zwykłe tez się nadają, zmniejsz wtedy ich ilość do 2-3 sztuk,teraz w promocji po 2 , 69 zł za 1 kg TUTAJ)1
banan3 łyżeczki sproszkowanych
jagód acai1 łyżeczka nasiona chia2 pałki
selera naciowegowoda wg. uznania ok. pół szklankiZmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji, uzupełnij
wodą jesli koktajl jest według Ciebie za gęsty.
Przede wszystkim są tzw. super żywnością (czyli charakteryzujące się dużą zawartością cennych dla organizmu składników) oraz zwiększają gęstość i nadają konsystencję koktajlom. Dzięki swojej właściwości absorpcji płynów, odpowiednio wcześniej namoczone i dodane do koktajlu uwalniają
wodę stopniowo w organizmie przedłużając poziom i stopień nawilżenia.Smak nasion CHIA jest w
sumie żaden, smakują tym płynem, którym zostały wcześniej namoczone (9-cio krotnie zwiększają bowiem swoją objętość w płynie w ciągu kilkunastu-kilkudziesięciu minut). Jeśli namoczysz je więc w wodzie, nie będą miały smaku, jedynie galaretowata konsystencję, jeśli w
soku owocowym smakować będą
owocowo, a jeśli np. w
mleku roślinnym to tymże
mlekiem, proste. Nasiona
szałwii hiszpańskiej nie zmieniają więc smaku zielonych koktajli, jeśli dodasz je bez namaczania to po kilkunastu minutach wchłoną płyn koktajlu i go mocno zagęszczą.Te małe niepozorne ziarenka to bogate źródło witamin, minerałów, błonnika czy
białka. Dodatkowo kryją w sobie potężną dawkę energii.Nasiona te pochodzą z Ameryki Południowej. Aztekowie uważali, że jest to pokarm pomocny w utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej oraz bystrości umysłu. Przez
wieki nasiona chia były używane także jako podstawowe pożywienie dla Indian z południowo-zachodniej części dzisiejszego Meksyku. Mogli spożyć zaledwie 1 łyżeczkę na dzień i maszerować 24 godziny bez przerwy!więcej na: https://www.facebook.com/notes/zielone-koktajle/nasiona-chia/633581440122021
Jagoda acai jest
owocem palmy występującej w Puszczy Amazońskiej. Wyglądem przypomina duże
borówki, ale jej skład i wartości odżywcze są nieporównywalne z niczym, zawiera tak wiele składników odżywczych, witamin, enzymów i minerałów, że żadna inna znana roślina nie jest w stanie jej dorównać . Przynajmniej na to wskazują dzisiejsze badania.
Jagoda Acai została wskazana przez dr. Nicholasa Perricone z Uniwersytetu Michigan w jego bestsellerze „The Perricone Promise” na pierwszym miejscu wśród wszystkich najlepszych i najbardziej wartościowych dla naszego zdrowia produktów spożywczych.
Jagodę Acai, ze względu na swoje nadzwyczajne właściwości możemy nazwać bez przesady
owocowym panaceum.Jakie składniki zawierają
jagody acai ? Trudno byłoby je wszystkie wymienić, ale z najważniejszych dla nas witamin i minerałów znajdziemy:witaminy z grupy B czyli B1, B2, B3witaminy z grupy przeciwutleniaczy tj. witaminę C i witaminę Eminerały: potas, wapń, żelazo, fosfor i cynk
Jagody Acai Berry zawierają też kwasy tłuszczowe - w tym Omega 6 oraz Omega-3,
białka i aminokwasy oraz wyjątkowo duże ilości błonnika. Spośród aktywnych, ważnych dla naszego zdrowia i życia substancji w jagodach acai znajdziemy 18 aminokwasów i 29 kwasów tłuszczowych oraz aż 21 pierwiastków śladowych. Każdy ze składników ma zbawienny wpływ na nasze funkcje życiowe. Dlatego
jagody Acai naprawdę zasługują na miano panaceum.więcej o super żywności w zakładce: SUPER ŻYWNOŚĆprzepis bierze udział w akcji: