ßßß
Przede wszystkim są tzw. super żywnością (czyli charakteryzujące się dużą zawartością cennych dla organizmu składników) oraz zwiększają gęstość i nadają konsystencję koktajlom. Dzięki swojej właściwości absorpcji płynów, odpowiednio wcześniej namoczone i dodane do koktajlu uwalniają wodę stopniowo w organizmie przedłużając poziom i stopień nawilżenia.Smak nasion CHIA jest w sumie żaden, smakują tym płynem, którym zostały wcześniej namoczone (9-cio krotnie zwiększają bowiem swoją objętość w płynie w ciągu kilkunastu-kilkudziesięciu minut). Jeśli namoczysz je więc w wodzie, nie będą miały smaku, jedynie galaretowata konsystencję, jeśli w soku owocowym smakować będą owocowo, a jeśli np. w mleku roślinnym to tymże mlekiem, proste. Nasiona szałwii hiszpańskiej nie zmieniają więc smaku zielonych koktajli, jeśli dodasz je bez namaczania to po kilkunastu minutach wchłoną płyn koktajlu i go mocno zagęszczą.Te małe niepozorne ziarenka to bogate źródło witamin, minerałów, błonnika czy białka. Dodatkowo kryją w sobie potężną dawkę energii.Nasiona te pochodzą z Ameryki Południowej. Aztekowie uważali, że jest to pokarm pomocny w utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej oraz bystrości umysłu. Przez wieki nasiona chia były używane także jako podstawowe pożywienie dla Indian z południowo-zachodniej części dzisiejszego Meksyku. Mogli spożyć zaledwie 1 łyżeczkę na dzień i maszerować 24 godziny bez przerwy!więcej na: https://www.facebook.com/notes/zielone-koktajle/nasiona-chia/633581440122021Jagoda acai jest owocem palmy występującej w Puszczy Amazońskiej. Wyglądem przypomina duże borówki, ale jej skład i wartości odżywcze są nieporównywalne z niczym, zawiera tak wiele składników odżywczych, witamin, enzymów i minerałów, że żadna inna znana roślina nie jest w stanie jej dorównać . Przynajmniej na to wskazują dzisiejsze badania.Jagoda Acai została wskazana przez dr. Nicholasa Perricone z Uniwersytetu Michigan w jego bestsellerze „The Perricone Promise” na pierwszym miejscu wśród wszystkich najlepszych i najbardziej wartościowych dla naszego zdrowia produktów spożywczych.Jagodę Acai, ze względu na swoje nadzwyczajne właściwości możemy nazwać bez przesady owocowym panaceum.Jakie składniki zawierają jagody acai ? Trudno byłoby je wszystkie wymienić, ale z najważniejszych dla nas witamin i minerałów znajdziemy:witaminy z grupy B czyli B1, B2, B3witaminy z grupy przeciwutleniaczy tj. witaminę C i witaminę Eminerały: potas, wapń, żelazo, fosfor i cynkJagody Acai Berry zawierają też kwasy tłuszczowe - w tym Omega 6 oraz Omega-3, białka i aminokwasy oraz wyjątkowo duże ilości błonnika. Spośród aktywnych, ważnych dla naszego zdrowia i życia substancji w jagodach acai znajdziemy 18 aminokwasów i 29 kwasów tłuszczowych oraz aż 21 pierwiastków śladowych. Każdy ze składników ma zbawienny wpływ na nasze funkcje życiowe. Dlatego jagody Acai naprawdę zasługują na miano panaceum.więcej o super żywności w zakładce: SUPER ŻYWNOŚĆprzepis bierze udział w akcji: