ßßß Cookit - przepis na Zielone koktajle: amarantus + komosa ryżowa (quinoa) + banan + karob + cynamon

Zielone koktajle: amarantus + komosa ryżowa (quinoa) + banan + karob + cynamon

nazwa

Wykonanie

Koktajl hamujący starzenie z amarantusem i mlekiem quinoa
Składniki:
2 banany
1 łyżka karobu
1 szklanka mleka z komosy ryżowej (quinoa)
1/2 szklanki poppingu z amarantusa
szczypta cynamonu
Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Współcześnie AMARANTUS coraz częściej nazywany jest zbożem XXI wieku, ponieważ jest zbożem, które charakteryzuje się szczególnie wysokimi wartościami odżywczymi i zdrowotnymi:
- zawiera łatwo trawioną i przyswajalną skrobię,
- jest bogaty w dobrze przyswajalne białko,
- bogaty w żelazo (ma go 5-ciokrotnie więcej niż szpinak lub pszenica) i wapń,
- stanowi doskonałe źródło błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych,
- zawiera antyoksydanty przeciwdziałające chorobom,
- nie zawiera glutenu,
- ma podobną ilość witamin z grupy B oraz witamin C, A i E co inne zboża, ale zawiera więcej składników tłuszczowych niż pszenica, jęczmień, żyto czy owies – szczególnie cenne są w nim nienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ryzyko chorób serca i hamują rozwój miażdżycy,
- jest bogatym źródłem wapnia, żelaza, cynku, potasu i magnezu.
- zaraz po oliwie z oliwek jest najważniejszym źródłem skwalenu, związku opóźniającego procesy starzenia
więcej przeczytaj tutaj: http://zielonekoktajle.blogspot.com/p/super-zywnosc.html#amarantus
Polecane przez nas ziarna amarantusa:
popping (dmuchane, preparowane ziarno, do bezpośredniego spożycia):
ziarno (wymaga gotowania):
Więcej kodów rabatowych w zakładce: KODY RABATOWE
Amarantus pod względem zawartości żelaza nie ma sobie równych. Zawiera go 5-krotnie więcej niż szpinak lub pszenica. Jest niezwykle cennym źródłem białka – lepiej przyswajalnego niż z mleka czy soi, a przy tym nie zawierającego glutenu. Wyróżnia się niezwykle drobną frakcją skrobi, pięć razy łatwiejszą do strawienia od skrobi zawartej w kukurydzy.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/amarantus-wlasciwosci-i-przepisy_35700.html
Amarantus pod względem zawartości żelaza nie ma sobie równych. Zawiera go 5-krotnie więcej niż szpinak lub pszenica. Jest niezwykle cennym źródłem białka – lepiej przyswajalnego niż z mleka czy soi, a przy tym nie zawierającego glutenu. Wyróżnia się niezwykle drobną frakcją skrobi, pięć razy łatwiejszą do strawienia od skrobi zawartej w kukurydzy.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/amarantus-wlasciwosci-i-przepisy_35700.htmDZIŚ OSTATNI DZIEŃ KONKURSU, NIE PRZEGAP! WEŹ UDZIAŁ I WYGRAJ!
Źródło:http://zielonekoktajle.blogspot.com/2014/11/amarantus-komosa-ryzowa-quinoa-banan.html