ßßß
Skladniki:(z podanego przepisu wychodzi taka kulka jak na zdjęciach)1,5 l. mleka*3/4 łyżeczki kwasku cytrynowego2 krople podpuszczki* Im lepsze i wartościowe mleko, tym lepszy smak sera. Najlepsze jest świeże i prosto od krowy. Mleko ze sklepu sprawdzi się równie dobrze. Należy tylko pamiętać, że musi być pełnotłuste i niehomogenizowane.
Etapy przygotowania:1. w 125 ml. zimnej wody (ok. pół szklanki) rozpuszczamy 3/4 łyżeczki kwasku cytrynowego i wlewamy do garnka razem z mlekiem. Mleko zaczynamy podgrzewać na malutkim ogniu do uzyskania 32 stopni Celsjusza. (Pamiętajcie o zachowaniu odpowiednich temperatur – w przeciwnym razie cała praca pójdzie na marne.)
2. Gdy uzyskamy odpowiednią temperaturę (32 stopnie) zdejmujemy mleko z ognia i wlewamy podpuszczkę (2 krople rozpuszczone w odrobienie zimnej wody). Całość delikatnie mieszamy przez ok. 30 sekund, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Po upływie tego czasu melko powinno się ściąć i mieć konsystencję galaretki (jeśli nie to czekamy jeszcze kolejną minutę). Aby od sera zaczęła oddzielać się serwatka kroimy nasz ser w kostkę.
3. Tak przygotowany ser stawiamy po raz kolejny na palnik i podgrzewamy do 40 stopni cały czas delikatnie mieszając. Zdejmujemy z palnika i mieszamy jeszcze przez ok. 3 minuty. W tym momencie zaczną robić się grudki, a ser zacznie powoli przypominać mozzarellę.Po upływie tego czasu za pomocą łyżki cedzakowej przekładamy ser na durszlak lub sitko.
4. Odsączoną mozzarellę formujemy w kulkę i wkładamy do wody o temperaturze 80 stopni i wyciągamy kiedy zrobi się plastyczna i ciągnąca. (Mozzarella po wyjęciu z wody będzie dośc gorąca dlatego zakładamy rękawiczki). Ser odciskamy z nadmiaru serwatki i ugniatamy na blacie jak ciasto. Następnie rozciągamy i formułujemy w kulkę lub dowolny kształt jaki Nam się podoba. Gotową mozzarellę wkładamy do lodowatej wody, aby kształt się utrwalił.*Gotowy ser przechowujmey w lodówce w plastikowym woreczku lub naczyniu z odrobiną serwatki.* Wiem, że przepis może przerażać, ale uwierzcie mi w gruncie rzeczy jest naprawdę prosty!


Smacznego !!