Wykonanie
Jeżeli (tak jak ja), macie skłonności do ulegania pokusą i czasem decydujecie się na kubełek skrzydełek w kfc, powinniście koniecznie wypróbować dzisiejszą propozycję. Są to skrzydełka w chrupiącej i pikantnej panierce. Oczywiście nie jest to idealne odzwierciedlenie tego smaku, ale są naprawdę warte zainteresowania, zwłaszcza, że koszt ich przyrządzenia jest wiele tańszy i na pewno zdrowszy. Najlepiej smakują oczywiście z frytkami, jednak w towarzystwie świeżego
pieczywa też dobrze się sprawdzają.

Składniki:1 kg. skrzydełek1/2 szklanki
mąki pszennej typ 4501/2 szklanki
mleka1
jajko2 łyżeczki
pieprzu cayenne (
chili)2 łyżeczki
papryki słodkiejsól do smaku

Etapy przygotowania :1. Skrzydełka myjemy, Kroimy na 3 części i pozbywamy się tej na której jes najmniej
mięsa. posypujemy 1 łyżeczką
papryki oraz doprawiamy szczyptą
soli i
pieprzu. Skrzydełka w przyprawach odstawiamy na 30 minut.2. W osobnym naczyniu łączymy za pomocą trzepaczki
mąkę,
mleko,
jajko i pozostałą ilośc przypraw (w razie potrzeby dodajemy trochę
mąki, żeby zalewa nie wyszła nam zbyt płynna). Do ciasta wsadzamy skrzydełka i odstawiamy na kolejne 30 minut.3. Po upływie czasu, strzypcami wyciągamy części skrzydełek i obtaczamy je w
mące, na koniec lekko nimi potrząsamy, tak aby utworzyły się niewielkie pofałdowania. Smażymy na głębokiem
oleju z każdej strony po ok 10 – 15 minut. Ważne aby skrzydełka na patelni się nie stykały. Po wyciągnięciu odkładamy je na papierowy ręcznik, aby troszkę odciekły.





