ßßß
Składniki:1 kg. skrzydełek1/2 szklanki mąki pszennej typ 4501/2 szklanki mleka1 jajko2 łyżeczki pieprzu cayenne (chili)2 łyżeczki papryki słodkiejsól do smaku
Etapy przygotowania :1. Skrzydełka myjemy, Kroimy na 3 części i pozbywamy się tej na której jes najmniej mięsa. posypujemy 1 łyżeczką papryki oraz doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Skrzydełka w przyprawach odstawiamy na 30 minut.2. W osobnym naczyniu łączymy za pomocą trzepaczki mąkę, mleko, jajko i pozostałą ilośc przypraw (w razie potrzeby dodajemy trochę mąki, żeby zalewa nie wyszła nam zbyt płynna). Do ciasta wsadzamy skrzydełka i odstawiamy na kolejne 30 minut.3. Po upływie czasu, strzypcami wyciągamy części skrzydełek i obtaczamy je w mące, na koniec lekko nimi potrząsamy, tak aby utworzyły się niewielkie pofałdowania. Smażymy na głębokiem oleju z każdej strony po ok 10 – 15 minut. Ważne aby skrzydełka na patelni się nie stykały. Po wyciągnięciu odkładamy je na papierowy ręcznik, aby troszkę odciekły.




