ßßß
 
            
         Składniki:(na ok. 4 porcje)1l mleka najlepiej 3.2%skórka z 1 cytryny180 g. sypkiego ryżu150 g. cukru3 żółtkamielony cynamonsól
Składniki:(na ok. 4 porcje)1l mleka najlepiej 3.2%skórka z 1 cytryny180 g. sypkiego ryżu150 g. cukru3 żółtkamielony cynamonsól Etapy przygotowania:1. Mleko gotujemy razem ze skórką z cytryny. W oddzielnym naczyniu gotujemy ryż zalewając go szklanką wody. Dodajemy odrobinę soli. Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu. Gdy ryż wchłonie całą wodę zaczynami stopniowo dodawać zagotowane mleko. Pamiętajmy o częstym mieszaniu gotującego się ryżu, gdyż bardzo łatwo go przypalić.2. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy do nich nieco zagotowanego ryżu. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy do reszty gotującego się ryżu. Wszystko gotujemy jeszcze przez ok. 2 – 3 minuty ciągle mieszając. Gdy ryż będzie już miękki, ściągamy go z ognia i przekładamy do niewielkich salaterek. Dekorujemy zmielonym cynamonem.
Etapy przygotowania:1. Mleko gotujemy razem ze skórką z cytryny. W oddzielnym naczyniu gotujemy ryż zalewając go szklanką wody. Dodajemy odrobinę soli. Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu. Gdy ryż wchłonie całą wodę zaczynami stopniowo dodawać zagotowane mleko. Pamiętajmy o częstym mieszaniu gotującego się ryżu, gdyż bardzo łatwo go przypalić.2. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy do nich nieco zagotowanego ryżu. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy do reszty gotującego się ryżu. Wszystko gotujemy jeszcze przez ok. 2 – 3 minuty ciągle mieszając. Gdy ryż będzie już miękki, ściągamy go z ognia i przekładamy do niewielkich salaterek. Dekorujemy zmielonym cynamonem.





 Smacznego !!
Smacznego !!