Wykonanie
Galaretka z
jeżyn - doskonała - należy do nowości, które w tym roku przygotowałam. Dlaczego doskonała? Już wyjaśniam. Całość podgrzewałam zaledwie kilka minut, zatem zachowała sporo wartości odżywczych i zdrowotnych, zamiast
cukru do słodzenia użyłam
ksylitolu, do zagęszczenia zamiast kilkugodzinnego podgrzewania zastosowałam pektynę. Efekt to czarodziejski kolor, niesamowity zapach, wspaniały smak i cudownie drżąca konsystencja. Te słoiczki znikną w mgnieniu oka.Od lat moje domowe, słodkie
przetwory przechodzą metamorfozę. Przed laty zamieniłam
biały cukier na trzcinowy, następnie drastycznie zmniejszyłam jego ilość w dżemach. Był czas, gdy używałam gotowych żel-
fixów, by nie maltretować
owoców wielogodzinnym smażeniem. Niestety gotowe żel-
fixy oprócz pektyny zawierają konserwanty i inne niechciane składniki. Kolejnym krokiem jest zastosowanie roślinnego zagęstnika - pektyny. Świetnie nadają się właśnie do przygotowania
galaretek z
owoców, które własnej pektyny zawierają niewiele, jak właśnie
jeżyny. Najpierw musisz
owoce pozbawić irytujacych pesteczek, czyli
owoce przetrzeć. Korzystam z przystawki do robota. Pozostaje już tylko, zagotować
jeżynową pulpę, dodać pektynę i napełnić słoiczki.Czym właściwie jest pektyna jabłkowa?To rodzaj rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Błonnik ten pod wpływem
wody pęcznieje i zwiększa swoją objętość tworząc rodzaj galaretowatego żelu. Dodatek czystej pektyny
jabłkowej zwiększa wartości zdrowotne domowych
przetworów, ponieważ:- wiąże metale ciężkie, wyłapuje toksyny, które razem z nią są usuwane z organizmu- reguluje gospodarkę kwasów żółciowych, wiąże je i usuwa z organizmu- obniża poziom cholesterolu- zmniejsza kaloryczność- zwiększa uczucie sytości (kontrola wagi ciała)- spowalnia wchłanianie
cukrów- zalecena jest w profilaktyce nowotworowej

Składniki na 1 litr
galaretki jeżynowej:około 2 kg
jeżyn400 g
ksylitolusok z 1/2
cytryny3 płaskie łyżki pektyny
jabłkowejWykonanie:
jeżyny przepuścić przez maszynkę usuwającą pestki lub przetrzeć na przecierakupulpę
jeżynową umieścić w szerokim rondlu, zasypać 3/4
ksylitolu, dodać
sok z cytryny i doprowadzić do wrzenia. Resztę
cukru wymieszać dokładnie z pektyną i następnie z pulpą
owocową. Najlepiej zrobić to przy pomocy trzepaczki balonowej. Gotować 3-5 minut. Jeszcze gorącą napełnić wyparzone, osuszone małe słoiczki. Natychmiast zakręcić i postawić "do góry nogami". Pozostawić odwrócone do wystygnięciaSMACZNEGO !