ßßß Cookit - przepis na Konfitura jeżynowo-jabłkowa

Konfitura jeżynowo-jabłkowa

nazwa

Wykonanie

Konfitura na kilka słoiczków, w zależności od tego ile uda nam się zebrać jeżyn... Połączona z jabłkami jest naprawdę rewelacyjna; w tym roku u nas będzie niestety tylko w niewielkiej ilości na bieżące zużycie. Polecam :-).
Składniki:
1 kg jeżyn
500 g jabłek na przetwory (szybko rozgotowujących się, kompotowych)
skórka otarta i sok z 1 cytryny
2 szklanki cukru
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wrzucić do większego garnka z grubym dnem razem z jeżynami i cytryną, zasypać cukrem. Zagotować. Gotować kilka godzin na minimalnej mocy palnika aż konfitura zgęstnieje; dobrze jest gotowanie rozłożyć na 2 dni. W połowie gotowania przetrzeć połowę konfitury przez sitko, by pozbyć się nadmiaru pestek.
Jak sprawdzić, czy konsystencja konfitury jest odpowiednia? Włożyć talerzyk do zamrażarki. Na zmrożony wylać łyżkę gorącej konfitury. Jeśli zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotknięciu się pomarszczy - wystarczy już gotowania. Słoiki wyparzyć (wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100ºC). Przelać konfiturę, dobrze zakręcić.
Pasteryzacja:
Spory garnek z szerokim dnem wyłożyć ręcznikami kuchennymi. Włożyć słoiki, jeden obok drugiego, nalać wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzić do wrzenia (temperatura wlewanej wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszyć moc palnika, przykryć i gotować około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia. Niektóre osoby dodatkowo odwracają słoiki do góry dnem i owijają kocami, tak zostawiając do wystudzenia na całą noc.
* Jeśli dodajecie do konfitury likieru Cointreau (około 70 ml), trzeba zrobić to na samym końcu, tuz przez nakładaniem konfitury do słoiczków i pogotować przez 3 minuty.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/konfitura-jezynowo-jablkowa