Wykonanie

Gotowe krążki
bezowe do
tortów dawnymi czasy można było nabyć bez trudu,
potem na długie lata zniknęły z półek sklepowych bez śladu, by pojawić się na nowo. Powitałam je entuzjastycznie i oczywiście zaraz kupiłam, by przygotować bardzo słodki, pyszny torcik. Gdybym miała samodzielnie piec
bezę nigdy bym pewnie torciku nie zrobiła. Raz, że
beza to właściwie sam
cukier !!!, a poza tym godzinne suszenie w piekarniku, nie dziękuję. Gotowe blaty jednak kuszą, a i pomaszkiecić od czasu do czasu to nic złego. Jak już niezdrowo, to na całego. Przygotowałam zatem
cytrynowy krem
maślany russel, chyba możliwie najbardziej kaloryczny na świecie, ale tak pyszny, że od torciku nie można się oderwać. Kto raz skosztował kremu russel, wie doskonale, że to najsmaczniejszy z kremów. Na pewno nie skończycie na jednym kawałku. Kupna
beza nie jest tak mięciutka jak ta upieczona w domu, dlatego torcik najlepiej przygotować wcześniej i przez noc pozostawić w lodówce, by blaty delikatnie przeszły wilgocią kremu.

Składniki na mały torcik:1 opakowanie gotowychh blatów
bezowych250 g
masła200 g
cukru3
jaja1 łyżka
rumu lub
wódki - opcjonalniesok z 1 małej
cytrynyskórka otarta z
cytryny
Wykonanie:
jajka z
cukrem ubić na parze na pulchną masę. Powinny przynajmniej 3-krotnie zwiększyć objętość. Ostudzić w zimnej wodzie ciągle ubijając
masło utrzeć do białości i ciągle ucierając dodawać po trochę ostudzonej masy jajecznej. Uwaga - jeśli masa nie będzie dostatecznie schłodzona krem może się zwarzyć na końcu kroplami dodawać
sok z cytryny i wmieszać otartą
skórke cytrynową oraz
rum lub
wódkę. Dodatek
alkoholu bardzo podniesie smak kremu na jeden spód
bezowy wyłożyć połowę masy, przykryć drugim blatem i wyłożyć następną porcję masy. Przykryć ostatnim blatem i przyozdobić według uznaniazostawiłam kilka łyżek kremu i wysmarowałam również bok dookołaŻYCZĘ SMACZNEGO !