ßßß Cookit - przepis na ŻYCZĘ SMACZNEGO !

ŻYCZĘ SMACZNEGO !

nazwa

Wykonanie

Kasza manna, inaczej grysik to najpopularniejsza z kasz. Powstaje z najdrobniejszych zmielonych ziaren pszenicy. Jest lekkostrawna, znajduje szerokie zastosownie w dietach małych dzieci i osób z nadwrażliwością układu pokarmowego. Z racji obecności glutenu niedozwolona w diecie bezglutenowej. Nie oszałamia zawartością składników odżywczych, ale mała ciekawostka - jako jedyna z kasz zawiera sporą ilość jodu.
Świetny zamiennik makaronu. Idealna do rosołu, czystej zupy pomidorowej lub grzybowej. Jeśli użyjesz błyskawicznego grysiku przygotujesz ją w expresowym tempie. Na kluseczki i kostkę do zupy dobrze jest użyć grysiku z grubszego przemiału (Hartweizen Grieß).
Składniki na 6 porcji:
1 szklanka kaszy manny
2,5 szklanki wody
sól
1 łyżka masła
1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki
Wykonanie:
zagotować wodę z dodatkiem tłuszczu, osolić do smaku. Do powoli gotującej się wody sypać cienkim strumieniem kaszę przy ciągłym mieszaniu, co chroni przed tworzeniem się grudek. Gotować około 12 minut, następnie zestawić kaszę z ognia i wsypać zieleninę. Gdy użyjesz kaszy preparowanej - jest gotowa jest po wymieszaniu z gotujacą wodą
wyłożyć gorącą kaszę do płaskiego naczynia zwilżonego zimną wodą, rozsmarować i wystudzić
przed podaniem pokroić kaszę w kostkę. Podawać do zupy
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/09/kostka-z-kaszy-manny.html