Wykonanie
Robienie domowych
przetworów to nie tylko świetna zabawa, ale i ogromna satysfakcja oraz oszczędność. Przygotowując je własnoręcznie sami decydujemy o rodzaju substancji słodzącej. To niezwykle ważne dla osób będących na diecie, dla diabetyków, cierpiących na nadkwaśność żołądka, chorobę refluksową.Wystarczy zamienić biały rafinowany
cukier na
ksylitol. Oczywiście
dżem jest skierowany nie tylko dla chorych osób, ale dla każdego kto chce ograniczyć spożycie
cukru, dba o linię, bo
ksylitol to 40% kalorii mniej i po prostu chce się zdrowiej odżywiać.
Ksylitol nie fermentuje w przewodzie pokarmowym jak glukoza i wytwarza w organiźmie odczyn zasadowy. Jak bardzo jest to korzystna zamiana dla Twojego zdrowia o
ksylitolu przeczytasz więcej : tutaj.Podczas przygotowania
przetworów z
ksylitolem stosujemy go dokladnie w takich samych ilościach jak
cukier.Smak
dżemu przygotowanego z udziałem
ksylitolu Cię nie rozczaruje, bo jest równie słodki jak ten tradycyjny słodzony
cukrem i nie pozostawia żadnego posmaku jak w przypadku stosowania
stewii.
Składniki na 3 słoiczki
dżemu:1,5 kg
jeżyn250 g
ksylitolusok z 1/2
cytrynyWykonanie:
jeżyny umyć, odsączyć. Przygotować szeroki, płaski rondel o grubym dnie.
Jeżyny zasypać
ksylitolem i dokładnie wymieszać. Podgrzewać
owoce, aż puszczą sok. Pogotować kilka minut. Jeśli nie przeszkadzają Ci pestki smażysz
dżem do uzyskania odpowiedniej konsystencji. O
trzech sposobach jak rozpoznać, że
dżem jest gotowy,
pisałam już wcześniej. Najlepiej smażyć
dżem kilka
razy po 30 minut, smażenie rozkładam wtedy na 2 dnijeśli jednak chcesz się pozbyć pestek przetrzyj pulpę
owocową przez sito na samym początku, gdy masa jest maksymalnie rozrzedzona, a po pozbyciu się pestek rozpocznij smażenie i zagęszczanie
dżemu. Pestek możesz się pozbyć w całości lub tylko z części pulpy owocowejgdy
dżem uzyska zadawalającą konsystencję, wmieszaj wyciśnięty
sok z cytryny i gorącym napełnij wyparzone słoiczki, dokładnie zakręć, odwróć do góry dnemUWAGI: Zrobiłam 2 porcje
dżemu, pierwsza z musu całkowicie pozbawionego pestek, druga z obecnością części pestek ( miseczka na zdjęciu powyżej). Zrobienie
dżemu z pestkami zajęło mi dużo mniej czasu i nie wiem czy nie jest smaczniejszy od "bezpestkowca"(zdjęcie poniżej). Wybór w dużej mierze zależy również od późniejszego przeznaczenia
dżemu.ŻYCZĘ UDANYCH
PRZETWORÓW !