Wykonanie
Sezon na domowe
przetwory w pełni. Przyszła kolej na
dżem wiśniowy, jeden z najsmaczniejszych, cudownie aromatyczny.
Dżemy to najlepszy sposób na zachowanie smaku i aromatu świeżych
owoców. W domu przygotujesz
dżem bez sztucznych środków konserwujacych i tony
cukru. Niestety tradycyjny
dżem słodzony
cukrem jest poza zasięgiem osób, które musiały go wyeliminować ze swojej diety ze względów zdrowotnych. Zamień więc
cukier na
ksylitol !
Dżem przygotowany z udziałem
ksylitolu jest idealny dla wszystkich: diabetyków, osób z chorobą refluksową, będących na diecie i liczących kalorie oraz tych, którzy pragną zdrowo się odżywiać. Przygotowywanie domowych
dżemów to świetna zabawa, satysfakcja i oszczędność.
Dżem przygotowany z
ksylitolem jest tak samo słodki, smaczny i pięknie się zagęszcza. Wymaga to jednak kilku godzin odparowywania
wody, by go odpowiednio zagęścić. I tu metoda naszych babć i mam jest nie do zastąpienia, bo tak przyrządzony
dżem nie ma sobie równych.
Składniki na 3 słoiki a`350 ml:2 kg
wiśni450 g
ksylitolusok z 1/2
cytrynyWykonanie:
wiśnie umyć i wydrylować. W szerokim, płaskim rondlu zasypać
wiśnie ksylitolem i pozostawić na około 2 godziny, by puściły sokgdy
wiśnie puszczą sok rozpocząć ogrzewanie. Można zrobić to jednorazowo smażąc
owoce około 4-5 godzin, od czasu do czasu mieszając i zdejmując białe szumowiny. Można również smażenie rozłożyć na raty i
dżem przygotować w ciągu 2 dni. Po koniec smazenia dodać sok wyciśnęty z
cytrynygdy uznasz, że
dżem uzyskał odpowiednią konsystencję (spada płatami z łyżki) przelać go do wyparzonych i wytartych do sucha słoiczków. Zakręcić wyparzonymi i osuszonymi nakrętkami. Na bieżące potrzeby nie ma potrzeby pasteryzacji jeśli jednak przygotujesz większą ilość na zimowe zapasy słoiki wymagają pasteryzacji. Duży garnek należy wyścielić papierowym ręcznikiem, ustawić słoiczki i zalać
wodą do 3/4 ich wysokości.
Wodę doprowadzić do wrzenia i gotować na ledwie pyrkającym ogniu 15 minut. Gorące odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostudzeniaUDANYCH
PRZETWORÓW