Wykonanie

Przepis nie jest, ani orginalny, ani zbyt wyszukany i zna go zapewne wielu z Was, ale jak smakuje! To naprawdę słodki powrót do przeszłości. Z przyjemnością odkurzyłam ten stary, przeze mnie całkiem już zapomniany przepis, który budzi tyle miłych wspomnień. Naprawdę nie pamiętam kiedy ostatni raz
jadłam domowe
wafle, to było tak dawno temu....Podobnych przepisów widziałam wiele. U mnie dodatkowo występuje warstwa przełożona
dżemem, najlepiej o lekko kwaskowatym smaku, która świetnie przełamuje
słodycz wafla. Zapraszam na
waflową ucztę !Składniki:

1 opakowanie
wafli1 kostka
masła1 szklanka
cukru (dałam trzcinowy)2 szklanki
mleka w proszku2 - 3 łyżki
kakao1/2
wody lub szklanki
mleka1/2 słoika ulubionego
dżemu (u mnie
morelowy)Wykonanie: w garnku umieścić
mleko,
masło i
cukier. Podgrzewać do rozpuszczenia
masła i
cukruprzesiać przez sitko
kakao, wymieszać i zagotować z
masłem oraz
cukremprzesiać przez sitko
mleko w proszku i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masylekko przestudzoną masą smarować
wafle, tak by wypełnić wszystkie jego zagłębienia. Nie nakładać za dużo masy, bo nadmiar przy prasowaniu po prostu wypłynie. Drugą warstwę posmarować ulubionym
dżemem. Najlepiej sprawdzą się tu wszystkie kwaskowate
dżemy. Masą przełożyć resztę
wafliprzełożony
wafel obciążyć deską kuchenną i pozostawić na 1-2 godziny, by warstwy się zespoliły.
Wafla pokroić w pasy, następnie ukośnie w romby. Najłatwiej zrobić to przy pomocy noża piłki. Najlepiej smakują na drugi dzień.ŻYCZĘ SMACZNEGO !