Wykonanie

Zielone koktajle są na topie. Duża dawka chlorofilu oczyszcza nasz organizm z nagromadzonych toksyn - przewód pokarmowy, krew i limfę, działając jednocześnie odkwaszająco. Wspomaga przemianę materii, dostarcza solidną dawkę witamin i mikroelementów - słowem samo zdrowie. Teraz gdy wiosna w pełni, a stragany pełne nowalijek nie trudno zaopatrzyć się w składniki na kolejną porcję zielonego
drinka.Warzywne koktajle są świetnym urozmaiceniem naszej diety, jednocześnie są okazją do przemycenia na surowo
zieleniny, która sama nie jest zbyt atrakcyjna do spożycia, choćby np.
natka zielonej
pietruszki.Dodatek ulubionych
owoców wzbogaci smak koktajlu i uczyni go atrakcyjniejszym dla naszych kubków
smakowych.Im więcej zmiksujemy składników tym zdrowiej. Szklanka
napoju może
mieć wartość od 1-3 zalecanej porcji
warzyw i owoców. Warto pamiętać, że rośliny w zielonym kolorze mają najwięcej kwasu foliowego ( witamina B9 ), żelaza i magnezu, potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Taki
drink na pewno poprawi Ci również humor.Dzisiejszy koktajl oprócz
szpinaku,
mango i
jabłka ma w swoim składzie nasiona chia. Chia oprócz wielu dobroczynnych składników wprowadzą ogromną ilość błonnika, który syci i pomaga w walce z nadprogramowymi kilogramami. Jeśli nie lubisz
szpinaku, nie martw się, w tym zestawie jest on kompletnie niewuczuwalny. W smaku dominuje głównie
owoc mango.UWAGA:
drink trzeba wypić w ciągu kwadransa - witamina C i kwas foliowy szybko ulatniają się pod wpływem światła i tlenu.

Składniki na 2 porcje:pęczek
szpinaku1/2
jabłka1/2
mango1/2 szklanki
galaretki z chia ( sposób przygotowania tutaj: klik)1-2 szklanki
wody mineralnejWykonanie:
jabłko i
mango umyj, obierz ze skórki, pokrój w cząstki
szpinak umyj, oderwij grube ogonkidodaj
wodę,
galaeretkę z chia i zmiksuj. Jeśli uznasz, że jest zbyt gęsty dolej więcej
wodySMACZNEGO !