Wykonanie

Tego sosu nie może zabraknąć na żadnym wielkanocnym
stole. Przynajmniej ja nie wyobrażam sobie bez niego Wielkanocy. Nie za bardzo wiedziałam jak zatytułować post, bo w moim w domu nazywany był po prostu
sosem chrzanowym. W "Kuchni polskiej" znalazłam jednak jego prawidłową nazwę - sos polski. Jest przepyszny, a swoim smakiem uświetni świąteczne śniadanie, obiad i kolację. Nadaje się bowiem idealnie do
jajek,
wędlin i
mięs na zimno, a także do pieczonych warzyw. Niesłychanie prosty do przygotowania, w czasie Wielkanocny wręcz blyskawiczny, bo
jajka na twardo tylko czekają na zagospodarowanie. Jeśli nie znacie tego przepisu, musicie koniecznie spróbować.

Składniki:2
jajka ugotowane na twardo3 czubate łyżki
jogurtu greckiego lub gęstej
śmietany2 pełne łyżki
chrzanu ze słoiczka1 łyżeczka
miodu1/2 łyżeczki
soliWykonanie:
jajka ugotowane na twardo - i żółto i
białko przetrzeć przez sitko (gdy nie dysponujemy ugotowanymi
jajkami, ugotować je wcześniej na twardo, następnie wystudzić)do przetartych
jajek dodać
jogurt,
chrzan,
miód,
sól i wymieszać. Gotowe! Przed podaniem schłodzić w lodówceŻYCZĘ SMACZNEGO !