Wykonanie
            
Przebój lat 70 -tych i trochę późniejszych - 
śledż po japońsku - dziś rzadko spotykany. Król ówczesnych restauracji to nic innego jak 
śledzik owinięty wokół 
jajka ugotowanego na twardo podany na 
sałatce jarzynowej (z 
ziemniakami). Zresztą obojętnie jak go podacie, ważny jest zestaw tych 
trzech składników. Szkoda, że taka smakowita zimna przekąska została zapomniana. Najwyższa 
pora by powrócila na nasze stoły.Pomimo nazwy jest to potrawa niezana w Japonii, ale to nie jedyne polskie danie noszące 
dziwną nazwę. Na świątecznym 
stole u większości będzie gościć 
sałatka jarzynowa, może więc skusicie się na podanie 
śledzika po japońsku ?

Składniki na 2 porcje:2 porcje sałatki jarzynowej (przepis : tutaj)2 
matjasy lub zwykłe 
śledzie2 
jajka na twardo
majonez do przybraniaWykonanie:przygotować 
sałatkę jarzynową
śledzie wymoczyć w zimnej wodzie (
matjasy nie wymagają moczenia), po 1/2-1 godzinie skosztować kawałeczek, czy nadal nie są za słone. Tu najlepsze będą nawet zwykle 
śledzie z 
beczki, jeśli 
matjasy, to raczej jak najmniejsze i najcieńszeugotować 
jajka na twardo - 8 minut - wkładając je do zimnej 
wodygdy mamy 
śledzie, ugotowane 
jajka - przekrojone w poprzek na pół i 
sałatkę pozostało już tylko wyłożenie produktów na półmisek wg własnej fantazji. W orginale 
jajko jest owinięte dookoła 
śledziem i ułożone na porcji sałatki jarzynowej. 
Jajko było zwrócone 
żółtkiem do dołu. Udekorować kleksem 
majonezu. Można dodać 
grzybki marynowaneSMACZNEGO !