Wykonanie
Lenistwo przydaje się w kuchni. Zmusza do wymyślania rzeczy, które można zrobić minimalnym nakładem pracy, a z dobrym efektem.To są najszybsze
lody, jakie kiedykolwiek robiłam. Musiałam coś wymyślić, bo miałam ogromną ochotę na
lody truskawkowe, a czasu – niewiele. Przeszperałam lodówkę w poszukiwaniu
śmietanki, ale znalazłam tylko
jogurt, za to kremowy i gęsty.
Czemu nie? Konsystencja odpowiednia, może się uda. I udało się! :) Mam tylko jedną uwagę: jeśli chcecie otrzymać bardziej kremowe
lody, dodajcie świeżych
truskawek: umytych i dobrze osuszonych; jeśli natomiast mają przypominać
sorbet, użyjcie mrożonych.
Składniki:szklanka kremowego
jogurtu naturalnego¾ szklanki
truskawek (świeżych lub zmrożonych)2 łyżeczki
cukrułyżeczka
soku z cytrynyPrzygotowanie:Wrzuć wszystko do malaksera. Zamiast
cukru możesz użyć
miodu, ale wtedy smak jest trochę inny, intensywniejszy – nie bardzo pasuje do
lodów. Najlepsze będą świeże
truskawki, wtedy konsystencja będzie kremowa. Jeśli wrzucisz mrożone,
lody będą przypominały
sorbet.Zmiksuj, przelej do foremki, wstaw do zamrażalnika. Po godzinie możesz zaglądnąć do środka, pomieszać
lody i pozwolić im się zmrozić do końca.