Wykonanie

Zapominamy czasem, że to co najlepsze jest w zasięgu naszych rąk, naszego wzroku …. lecz my często tego nie dostrzegamy lub wydaje się nam to takie nudne czy pospolite.Wyruszamy więc na podboje świata … Zwiedzamy niedostępne jaskinie, wspinamy się po najwyższych szczytach, pływamy w najodleglejszych morzach i oceanach …

Poznajemy miliony smaków i aromatów. Kosztujemy, smakujemy, delektujemy się
smakami z wszystkich kuchniami świata.Wędrujemy …Szukamy …Poznajemy …

Przychodzi jednak w życiu taki moment, że czujemy się już tak tym wszystkim oszołomieni, że zwyczajnie zmęczeni.

Siadamy wtedy w swoich ulubionych miejscach … nad szumiącym
potokiem, na małej ławeczce w parku, na pomoście wśród ciszy jezior i skrzeku kormoranów, w zielonym lesie i czasem zaczynamy dostrzegać piękno. Prawdziwe piękno na wyciągnięcie ręki … i czasem udaje nam się „wyłączyć” i odpocząć.

Mam kilka takich swoich miejsc na wyciągnięcie ręki (ostatnio nawet nie muszę wychodzić z domu … Pan K. pięknie aranżuje mi balkon).Mówię sobie wtedy – lubię to, pięknie jest … i zostaję :)Na dzisiejsze menu proponuję prostą, zdrową i tanią zapiekankę.
Ryż z jabłkami. Czy pamiętacie jeszcze
ryż z jabłkami z dzieciństwa? Jak Wam smakował?

Potrzebne będzie:20 dkg
ryżu (biały, ciemny, basmati ) lub 2
torebkiSłoik domowego
musu jabłkowego – szarlotka (ok. 300-400ml)2
winne jabłka1 łyżka
masłasól,
cukier brązowy,
cynamon – do smaku1-2
goździkiJak przyrządzić :
Ryż gotujemy na sypko z dodatkiem
soli i
goździków (
ryż ma wtedy delikatny
winny smak, a w połączeniu z
jabłkami i
cynamonem …. sami musicie tego spróbować). Po ugotowaniu studzimy.Niewielkie naczynie żaroodporne smarujemy
masłem.
Ryż dzielimy na dwie części i pierwszą część wsypujemy na dno naczynia. Warstwę
ryżu posypujemy
cukrem (jeśli taka jego wola i preferencje), lekko
cynamonem i posypujemy wiórkami z
masła (nie za wiele).Na tak przygotowaną warstwę
ryżu nakładam domowej roboty
mus jabłkowy. Jeśli nie macie – możecie użyć startych
jabłek (wymieszanych z
przyprawami takimi jak
cynamon,
kardamon,
gałka muszkatołowa,
goździki i
cukrem – wedle smaku i uznania). Ważne aby
jabłka były dobrze odsączone z soku.Na mus z
jabłek dajemy drugą część
ryżu i powtarzamy - posypujemy
cukrem (jeśli taka jego wola i preferencje), lekko
cynamonem i posypujemy wiórkami z
masła (nie za wiele).Zapiekanka prawie gotowa :)Dekorujemy jeszcze plasterkami
jabłka ze skórką, posypujemy delikatnie
cukrem i
cynamonem i wstawiamy na ok. 30 min do gorącego już pieca o temp. 200 stopni.Po wyjęciu z piekarnika – dzielę na porcje i podaję z kwaśną
śmietanką z odrobiną
cynamonu.

Pychota na wyciągnięcie ręki :)

Te i inne wiadomości również znajdziecie na https://www.facebook.com/pages/Szkatułka-Cook/527163747390500