Wykonanie
Dyniowo - czekoladowa zupa owsiana z
chipsami bananowymi niesłodzonymi,
gorzką czekoladą,
nerkowcami i
granateminspiracjaPrzepis:- 5 łyżek
płatków owsianych- łyżka chia- szkl
napoju sojowego o smaku
czekoladowym- 4 łyżki pueere z dyni- łyżeczka maca
Płatki owsiane wraz z chia i maca zalać na noc
napojem. Rano zmiksować wraz z pueere , podać z ulubionymi dodatkami i zajadać ;)A dziś mam dla was recenzję macaMaca to super jedzenie pochodzące z peruwiańskich Andów. Rośnie tam już od kilku tysięcy lat. Wysokość na jakiej można spotkać roślinę maca i surowy, zimny klimat tam panujący sprawiły, że ma ona wspaniałe właściwości. Potrafi wzmocnić organizm, dodać mnóstwo energii i siły. Jest też afrodyzjakiem, który poprawia libido.Mimo, że Inkowie zaczęli ją uprawiać ponad 2 tysiące lat temu, to dzisiaj maca jest nadal bardzo cennym i wręcz niezbędnym pożywieniem rdzennych mieszkańców Andów. Używano jej nawet kiedyś jako środek wymiany towarów, czyli mówiąc prościej pieniądze.Tradycyjnie korzeń maca zostaje najpierw wysuszony i sproszkowany,
potem można go spożyć.Maca jest potężnym adaptogenem, czyli potrafi dostosować się do całego organizmu i uodpornić go na różne trudne sytuacje i stres.Legenda głosi, że wojownicy Inków spożywali mace przed walką. Miała ona na celu dodać im więcej siły w starciu z przeciwnikiem.Badania naukowe dowiodły pozytywny wpływ rośliny maca na umysł. Jej spożywanie poprawia intelekt, ułatwia przyswajanie informacji oraz zapamiętywanie, poprawia także nastrój i ma działanie antydepresyjne, poprawia również funkcjonowanie neuroprzekaźników.Naukowcy potwierdzili że maca, dzięki zapobieganiu ubytkom w tkance chrzęstnej i kostnej zapobiega takim chorobom jak osteoporoza i zapalenie stawów.Maca poprzez regulację gospodarki hormonalnej łagodzi przebieg menopauzy u kobiet, a u mężczyzn wspomaga leczenie bezpłodności.Dzięki swojemu bogactwu w różnorodne składniki odżywcze jest idealna dla sportowców. Wzmacnia wytrzymałość
mięśni i stosuje się ją w stanach osłabienia.Powoduje także przyrost masy ciała i jest pomocna przy niedożywieniu, czy anemii.Co ciekawe NASA wpisała macę na listę żywności dla kosmonautów, co potwierdza jej skuteczność.Maca jest bogata w cały szereg składników odżywczych, takich jak aminokwasy (razem 20, w tym 7 niezbędnych aminokwasów), witaminy – A, B1, B2, B6, C, E, kwasy tłuszczowe – kwas linolowy, kwas palmitynowy i kwas oleinowy oraz minerały – żelazo, potas, miedź, cynk, wapno, sód i mangan. Zawiera cztery
razy więcej błonnika i pięć
razy więcej
białka niż
ziemniak.Maca jest potężnym super jedzeniem, więc nie zaleca się spożywania więcej niż 1-2 łyżek stołowych sproszkowanego korzenia dziennie. Powinno się, też robić się jedno tygodniowe przerwy w każdym miesiącu przy stałym stosowaniu. Nie oznacza to jednak, że maca jest toksyczna lub ma skutki uboczne, co potwierdziły badania naukowe.A jakie są moje odczucia ?Już po otwarciu opakowania poczuła lekko słodki, niczym karmelowy zapach , tak samo było też z kolorem.A jaka zupa była z nim dobra *.*Zapraszam was na zakupy macy Tutaj