ßßß Cookit - przepis na 380. Dyniowo - czekoladowa zupa owsiana

380. Dyniowo - czekoladowa zupa owsiana

nazwa

Wykonanie

Dyniowo - czekoladowa zupa owsiana z chipsami bananowymi niesłodzonymi, gorzką czekoladą, nerkowcami i granatem
inspiracja
Przepis:
- 5 łyżek płatków owsianych
- łyżka chia
- szkl napoju sojowego o smaku czekoladowym
- 4 łyżki pueere z dyni
- łyżeczka maca
Płatki owsiane wraz z chia i maca zalać na noc napojem. Rano zmiksować wraz z pueere , podać z ulubionymi dodatkami i zajadać ;)
A dziś mam dla was recenzję maca
Maca to super jedzenie pochodzące z peruwiańskich Andów. Rośnie tam już od kilku tysięcy lat. Wysokość na jakiej można spotkać roślinę maca i surowy, zimny klimat tam panujący sprawiły, że ma ona wspaniałe właściwości. Potrafi wzmocnić organizm, dodać mnóstwo energii i siły. Jest też afrodyzjakiem, który poprawia libido.
Mimo, że Inkowie zaczęli ją uprawiać ponad 2 tysiące lat temu, to dzisiaj maca jest nadal bardzo cennym i wręcz niezbędnym pożywieniem rdzennych mieszkańców Andów. Używano jej nawet kiedyś jako środek wymiany towarów, czyli mówiąc prościej pieniądze.
Tradycyjnie korzeń maca zostaje najpierw wysuszony i sproszkowany, potem można go spożyć.
Maca jest potężnym adaptogenem, czyli potrafi dostosować się do całego organizmu i uodpornić go na różne trudne sytuacje i stres.
Legenda głosi, że wojownicy Inków spożywali mace przed walką. Miała ona na celu dodać im więcej siły w starciu z przeciwnikiem.
Badania naukowe dowiodły pozytywny wpływ rośliny maca na umysł. Jej spożywanie poprawia intelekt, ułatwia przyswajanie informacji oraz zapamiętywanie, poprawia także nastrój i ma działanie antydepresyjne, poprawia również funkcjonowanie neuroprzekaźników.
Naukowcy potwierdzili że maca, dzięki zapobieganiu ubytkom w tkance chrzęstnej i kostnej zapobiega takim chorobom jak osteoporoza i zapalenie stawów.
Maca poprzez regulację gospodarki hormonalnej łagodzi przebieg menopauzy u kobiet, a u mężczyzn wspomaga leczenie bezpłodności.
Dzięki swojemu bogactwu w różnorodne składniki odżywcze jest idealna dla sportowców. Wzmacnia wytrzymałość mięśni i stosuje się ją w stanach osłabienia.
Powoduje także przyrost masy ciała i jest pomocna przy niedożywieniu, czy anemii.
Co ciekawe NASA wpisała macę na listę żywności dla kosmonautów, co potwierdza jej skuteczność.
Maca jest bogata w cały szereg składników odżywczych, takich jak aminokwasy (razem 20, w tym 7 niezbędnych aminokwasów), witaminy – A, B1, B2, B6, C, E, kwasy tłuszczowe – kwas linolowy, kwas palmitynowy i kwas oleinowy oraz minerały – żelazo, potas, miedź, cynk, wapno, sód i mangan. Zawiera cztery razy więcej błonnika i pięć razy więcej białka niż ziemniak.
Maca jest potężnym super jedzeniem, więc nie zaleca się spożywania więcej niż 1-2 łyżek stołowych sproszkowanego korzenia dziennie. Powinno się, też robić się jedno tygodniowe przerwy w każdym miesiącu przy stałym stosowaniu. Nie oznacza to jednak, że maca jest toksyczna lub ma skutki uboczne, co potwierdziły badania naukowe.
A jakie są moje odczucia ?
Już po otwarciu opakowania poczuła lekko słodki, niczym karmelowy zapach , tak samo było też z kolorem.
A jaka zupa była z nim dobra *.*
Zapraszam was na zakupy macy Tutaj
Źródło:http://glutenfreebreakfast.blogspot.com/2014/10/380-dyniowo-czekoladowa-zupa-owsiana.html