ßßß Cookit - przepis na ŻUREK WIGILIJNY

ŻUREK WIGILIJNY

nazwa

Wykonanie

27 grudnia 2014
Zupę tę uwielbiam za to, że można ją dowolnie modyfikować. Na Naszym wigilijnym stole króluje taka z suszonymi grzybami, czysta...najlepsza!
ŻUREK WIGILIJNY
Składniki (2 litry zupy):
wywar warzywno-mięsny
100 g suszonych grzybów (borowików)
2 i 1/2 szklanki żurku
sól, pieprz do smaku
Przygotowujemy wywar warzywno-mięsny (można pominąć udko).
Grzyby płuczemy w letniej wodzie. Pierwszą wodę odrzucamy. Nalewamy świeżą, moczymy w niej borowiki godzinę. Następnie w tej samej wodzie gotujemy grzyby (pół godziny).
Do gotowego bulionu dodajemy grzyby (wraz z wodą) i żurek. Zupę gotujemy 15-20 minut. Pod sam koniec dodajemy sól i pieprz. Żurek podajemy z ziemniaczkami.
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/12/zurek-wigilijny.html