Wykonanie
27 grudnia 2014

Zupę tę uwielbiam za to, że można ją dowolnie modyfikować. Na Naszym wigilijnym
stole króluje taka z
suszonymi grzybami, czysta...najlepsza!ŻUREK WIGILIJNYSkładniki (2 litry zupy):
wywar warzywno-
mięsny100 g
suszonych grzybów (
borowików)2 i 1/2 szklanki
żurkusól,
pieprz do smakuPrzygotowujemy
wywar warzywno-
mięsny (można pominąć udko).
Grzyby płuczemy w letniej wodzie. Pierwszą
wodę odrzucamy. Nalewamy świeżą, moczymy w niej
borowiki godzinę. Następnie w tej samej wodzie gotujemy
grzyby (pół godziny).Do gotowego
bulionu dodajemy
grzyby (wraz z
wodą) i żurek. Zupę gotujemy 15-20 minut. Pod sam koniec dodajemy
sól i
pieprz. Żurek podajemy z ziemniaczkami.


Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.