ßßß Cookit - przepis na BŁYSKAWICZNY TRUSKAWKOWIEC

BŁYSKAWICZNY TRUSKAWKOWIEC

nazwa

Wykonanie

19 czerwca 2014
To ciasto jest banalnie proste w wykonaniu. Idealny deser na słoneczny dzień - lekki, śmietankowy, kwaskowaty, puszysty.
BŁYSKAWICZNY TRUSKAWKOWIEC
Składniki:
biszkopt Siostry Anastazji
500 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
1 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
Pieczemy biszkoptowy spód (z połowy przepisanych składników).
Truskawki myjemy dokładnie i osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy je na połówki. Część owoców układamy bezpośrednio na blacie z biszkopta.
W misie miksera umieszczamy śmietankę kremówkę. Ubijamy ją na sztywną pianę z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody (lub wedle przepisu na opakowaniu). Studzimy ją, a gdy zacznie tężeć dodajemy do bitej śmietany. Łączymy składniki. Gotową pianką zalewamy truskawki. Tortownicę odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Następnie wykładamy pozostałe owoce. Ponownie ciacho mrozimy.
Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 1/2 litra wody. Odstawiamy je do wystudzenia. Całkowicie zimnymi i na wpół stężałymi zalewamy truskawki. Ciasto odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/06/byskawiczny-truskawkowiec.html