Wykonanie
19 czerwca 2014
To ciasto jest banalnie proste w wykonaniu. Idealny deser na
słoneczny dzień - lekki,
śmietankowy, kwaskowaty, puszysty.BŁYSKAWICZNY TRUSKAWKOWIECSkładniki:
biszkopt Siostry Anastazji500 ml
śmietany 30%2 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
żelatyny1 kg
truskawek2
galaretki truskawkowePieczemy
biszkoptowy spód (z połowy przepisanych składników).
Truskawki myjemy dokładnie i osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy je na połówki. Część
owoców układamy bezpośrednio na blacie z
biszkopta.W misie miksera umieszczamy
śmietankę kremówkę. Ubijamy ją na sztywną pianę z
cukrem pudrem.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej
wody (lub wedle przepisu na opakowaniu). Studzimy ją, a gdy zacznie tężeć dodajemy do
bitej śmietany. Łączymy składniki. Gotową pianką zalewamy
truskawki. Tortownicę odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Następnie wykładamy pozostałe
owoce. Ponownie ciacho mrozimy.
Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 1/2 litra
wody. Odstawiamy je do wystudzenia. Całkowicie zimnymi i na wpół stężałymi zalewamy
truskawki. Ciasto odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.