ßßß Cookit - przepis na BEZA WŁOSKA

BEZA WŁOSKA

nazwa

Wykonanie

To stabilna, gęsta beza, wykorzystywana często do dekoracji tart, tortów, ciasteczek. Smakiem przypomina ciepłe lody. Jest bardzo słodka i delikatna.
Składniki:
4 białka
250 g cukru
50 ml wody
W rondelku o grubym dnie umieszczamy 200 g cukru i wodę. Mieszamy składniki i zagotowujemy je. W garnuszku umieszczamy termometr cukierniczy* i gotujemy syrop (nie mieszając go ani razu!) do osiągnięcia temperatury 125 - 135*C (trwa to około 10-15 minut). Aby kryształki cukru nie osadzały się na brzegach garnka można podczas gotowania smarować wodą jego ściany.
W misie miksera umieszczamy białka. Ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dosypujemy 50 g cukru, cały czas miksując.
Gdy syrop osiągnie wymaganą temperaturę ściągamy go z palnika. Obroty miksera zwiększamy do maksimum i powoli wlewamy syrop cukrowy do ubijanych białek. Miksowanie kontynuujemy do czasu, aż beza całkowicie wystygnie (5 - 10 minut). Beza powinna być bardzo sztywna, gęsta i lśniąca.
* Jeśli nie posiadacie termometru cukierniczego wykonajcie "próbę nitki". Polega ona na zdjęciu z drewnianej łyżki niewielkiej ilości syropu i włożenia go między zwilżony kciuk i palec wskazujący. Trzeba to robić bardzo ostrożnie, aby się nie poparzyć. Na skutek szybkiego otwierania i zamykania palców powinna nam powstać gęsta i dość długa nić.
Alternatywą jest próba z kubkiem zimnej wody. Niewielką ilość syropu wlewamy do kubeczka z zimną wodą. Czekamy chwilę i wyławiamy zastygły kawałek cukru. Jeżeli damy radę go przełamać, a przy tym nie ciągnie się i nie jest plastyczny - syrop osiągnął odpowiednią temperaturę.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/04/beza-woska.html