Wykonanie
W takie upały idealnie się sprawdza -
kawa mrożona. My z mężem delektujemy się nią od jakiegoś czasu. To co tu zapisuję, jest co prawda moim wymysłem, ale przypuszczam, że to nic oryginalnego, jednak mimo to polecam, bo naprawdę dobrze smakuje i jest zimneee:-).Dziś
kawa mrożona podstawa, z której można tworzyć inne pyszności:-),które z powodzeniem mogą robić za deser:-), zresztą pyszny, rzecz jasna:-)
Składniki:(na 1 wysoką szklankę)- 1 filiżanka mocnej
kawy ostudzonej- ok. 150 ml
mleka (wlewam
mleko do worków od
lodu i zamrażam, u mnie tj. 14 kostek)- 1 - 2 kostki
lodu z
wody-
cukier dla tych co lubią na słodko, czyli dla nas :-)Wykonanie:1. Wkładam do zamrażalnika szklankę, w której
będę podawać moją mrożoną
kawę :-)2. Po zaparzeniu
kawy, słodzę ją do smaku i odstawiam do całkowitego schłodzenia, tak żeby była zimna (najlepiej schłodzić ją w lodówce).2. Kostki
mleka i
wody miksuję, aż się pokruszą.3. Do zmiksowanych kostek
mleka i
lodu, wlewam
kawę i miksuję to jeszcze raz, ale tylko do połączenia się ze sobą składników. Choć jak widać na zdjęciu, nie jest to aż tak dokładnie zmieszane :-)4. Wyjmuję szklankę z zamrażalnika i tak przygotowaną mieszanką napełniam ją :-)Podaję i konsumuję od razu po zrobieniu.Jedna uwaga!! To jest naprawdę bardzo zimne:-)Smacznego :-)