Wykonanie
MIÓD(Informacje pochodzą głównie z programu "Wiem, co jem" oraz ze strony http://www.odzywianie.info.pl)Statystyczny Polak zjada go rocznie zaledwie 25 dag, a statystyczny Grek - 3 , 5 kg.
Miód zawiera:1.
cukry proste (głównie glukoza i fruktoza)- wchłaniane w układzie pokarmowym bezpośrednio do
krwi, gdzie w zależności od potrzeb przetwarzane są w energię lub odkładane w
wątrobie w postaci glikogenu.2. enzymy- pochodzące głównie z gruczołów ślinowych pszczół, powodują rozpad sacharozy oraz polisacharydów do
cukrów prostych lub utlenienie glukozy do kwasu glukonowego (w tej reakcji powstaje nadtlenek wodoru o właściwościach antyseptycznych).3. witaminy C, A, PP, B24. mikroelementy (potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan)5. ziarna pyłku roślin- umożliwiają mikroskopowe rozpoznanie pochodzenia
miodu, a także odróżnienie
miodu naturalnego od sztucznegoW sklepach spotykamy:1.
miód klasyczny w wielu smakach2.
miód pitny - tradycyjny
napój alkoholowy powstały w wyniku fermentacji najczęściej
miodu lipowego3.
miód jako dodatek do
płatków,
ciastek, batonów ( produkty te z reguły zawierają
miód sztuczny)4.
miód sztuczny- mieszanina
cukru,
wody i chemicznych aromatów; 10
razy tańszy niż
miód prawdziwy.Rodzaje
miodów i ich właściwości:
miód akacjowy - stosowany przy zaburzeniach trawienia (zgaga, nadkwasota) oraz schorzeniach nerek i przewodu moczowego - zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych
miód rzepakowy - wspomaga leczenie schorzeń wątroby, trzustki, nerek, dróg moczowych, układu krwionośnego; ma działanie wzmacniające
miód lipowy - o działaniu napotnym, przeciwgorączkowym, wykrztuśnym i uspakajającym; posiada dużą aktywność antybiotyczną
miód koniczynowy - działa uspokajająco, stosowany jest w wyczerpaniu nerwowym i anemii
miód malinowy - stosowany jest leczniczo w wielu schorzeniach, m.in. w przeziębieniach, grypie, schorzeniach górnych dróg oddechowych, a także miażdżyc
miód wielokwiatowy - stosowany przy schorzeniach alergicznych i dróg oddechowych, np. astmie
miód gryczany - stosowany w schorzeniach układu krążenia, miażdżycy, osłabieniu pamięci, po dużych wysiłkach lub chorobach i w rekonwalescencji
miód wrzosowy - stosowany w zapaleniu dróg moczowych,
kamicy nerkowej oraz zapaleniu jelit
miód z drzew iglastych - działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie i antyseptycznie; stosowany przy obniżonej odporności organizmu, schorzeniach płuc, stawów i układu nerwowego; przeciwdziała promieniowaniu jonizującemu.
miód z drzew liściastych - ma właściwości moczopędne, żółciopędne oraz przeciwzapalne i dezynfekujące
miód lawendowy - o udowodnionych właściwościach antyseptycznych, regeneracyjnych i kojących; wykazuje również działanie łagodzące, przyspiesza gojenie oparzeń i uszkodzeń skóry; dobre efekty przynosi dodanie
miodu lawendowego do kuracji antycellulitowych i odchudzających
miód cząbrowy - posiada właściwości antyseptyczne, a nawet antybiotyczne; polecany w niestrawności, problemach żołądkowych, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych
miód spadziowy - powstaje ze świerków, sosen czy modrzewi; ma działanie antyseptyczne, przeciwzapalne oraz wykrztuśne; dobroczynnie wpływa na
serce i układ krwionośny poprzez działanie przeciwmiażdżycowe; używany jest również przy schorzeniach stawów i układu nerwowego.Przydatne informacje:Krystalizacja jest oznaką jakości.
Miód dobrej jakości powinien skrystalizować się do 3 miesięcy. Najszybciej
zrobi to
miód rzepakowy, a najwolniej akacjowy.
Miód płynny, który stoi miesiącami na półce sklepowej i nie zmienia stanu skupienia był najprawdopodobniej podgrzany przez producenta, a tym samym pozbawiono go wszelkich właściwości zdrowotnych.Patrzmy na daty ważności
miodu. Z reguły
miód nadaje się do spożycia przez 3 lata. Jeżeli więc zbliżamy się do końca daty ważności
miodu, a jest on ciągle w stanie płynnym- omijamy go szerokim łukiem!Czytajmy ulotki. Najczęściej dystrybutorzy importują tani
miód chiński, który kosztuje 1$/kg , podczas gdy
miód polski kosztuje 10$/kg. Aby nadać choć odrobinę polskości
miodom importowanym tworzy się wybuchowe mieszanki. Zwykle wlewa się kroplę
miodu polskiego na morze
miodu importowanego. Chemicy podgrzewają następnie miksturę do temperatury wyższej niż 40*C, aby składniki się połączyły (Uwaga!
miód traci wówczas cenne właściwości prozdrowotne). Według wymogów unijnych każdy oszukany słoiczek
miodu powinien być zaopatrzony w taki oto napis: "Mieszanka
miodów niepochodzących z Państw Członkowskich Unii Europejskiej" lub "Mieszanka
miodów pochodzących z Państw członkowskich UE i spoza Unii". Zwykle taka informacja jest zamieszczana maleńkim drukiem gdzieś u dołu etykiety. W obcych miodach (pochodzących głównie z Chin i Indii) występują nieznane naszemu organizmowi pyłki kwiatowe, które mogą nas uczulać. Dodatkowo wykrywano w nich również znaczne ilości ołowiu i antybiotyków.Właściwości antybakteryjne
miodu wzmacniają się, gdy rozpuszczamy go w letniej wodzie. Wtedy też wydziela się nadtlenek wodoru, który działa podobnie do antybiotyku.Jak rozróżnić
miód sztuczny (z dodatkiem
wody) od
miodu naturalnego?Test z ołówkiem.Na talerzyk wylewamy troszkę
miodu i zanurzamy w nim ołówek kopiowy. Jeśli do
miodu dodano
wody- rysik zacznie się rozpuszczać i zabarwiać
wodę w miodzie.Test szklanki. Do szklanki z
wodą wlewamy łyżkę
miodu. Prawdziwy
miód rozpuszcza się bardzo powoli.
Miód podrabiany w szybkim tempie.Test łyżeczki.
Miód, który lejemy na łyżeczkę, powinien tworzyć wypukły stożek. Strumyk nie powinien się przerywać nawet jeśli jest cienki, i układać spiralnie. Jeśli zamiast stożka powstaje wgłębienie, oznacza to, że w miodzie jest domieszka
wody.Ciekawostki:
Miód jest jedynym produktem, który się nie psuje. Znajdowano
miód w grobowcach faraonów, który nadawał się do spożycia.Nigdy nie dawaj
miodu dzieciom poniżej 1 roku życia.
Miód może zawierać bakterie Clostridium botulinum na które niemowlęta mogą nie być odporne. Bakterie te mogą produkować niebezpieczne toksyny na które dzieci uodporniają się dopiero po 1 roku życia.Królowa pszczół żyje od 4 do 7 lat, a robotnice w okresie letnim od 40 do 50 dni, mimo że wykluwają się z takich samych jaj.Rzadko w niektórych rejonach (na przykład na Kaukazie) występują trujące odmiany
miodu. Ich szkodliwość wynika z właściwości
nektaru. Typowym przykładem rośliny o trującym
nektarze jest Różanecznik pontyjski. Zatrucie takim
miodem, mimo ciężkiego przebiegu jest niegroźne dla życia i mija po kilkunastu godzinach.Aby wytworzyć 1 kg
miodu, pszczoła musi przysiąść około 4 miliony
razy na kwiatach lub liściach. W zależności od gatunku rośliny, z której pszczoły zebrały pyłek,
miody różnią się od siebie konsystencją, barwą, zapachem i smakiem. Od tej ciężkiej pracy wykonywanej przez pszczoły pochodzi powiedzenie: Pracowity jak pszczoła.Przykładowe dania z
miodem:GRANOLA KOKOSOWA Z
TRUSKAWKAMI I
BANANAMI
BATONIKI
MUSLI Z
GORZKĄ CZEKOLADĄ
FIGA Z
JOGURTEM NATURALNYM I
MIODEM LAWENDOWYM

ZAKRĘCONE
MIODOWE ŚLIMACZKI