ßßß Cookit - przepis na OGÓRKI KISZONE

OGÓRKI KISZONE

nazwa

Wykonanie

OGÓRKI KISZONE
Składniki (na 6 litrowych słoików):
2-3 kg ogórków
6 gałązek kopru z baldachimem
2 spore korzenie chrzanu
6 ząbków czosnku
6 listków czarnej porzeczki
2 i 1/2 litra wody
4 łyżki soli kamiennej
Słoiki myjemy porządnie i wyparzamy je razem z zakrętkami.
Każdego ogórka szorujemy dokładnie za pomocą drucianki. Najlepsze według mnie są ogórki chude i dość długie - to gwarancja, że po ukiszeniu miąższ będzie twardy i chrupiący, a nie gumowaty. Chrzan obieramy i kroimy w słupki. Usuwamy skórkę z ząbków czosnku. Wybieramy koper, który jest już lekko suchy, brązowawy, a tym samym bardziej aromatyczny. Płuczemy liście czarnej porzeczki.
Na dnie słoików układamy oczyszczony chrzan, ząbek czosnku i zwiniętą gałązkę kopru. Teraz wciskamy (dosłownie) ogórki - muszą ściśle do siebie przylegać. Pomiędzy nimi umieszczamy listek porzeczki. Na koniec szybki test: odwracamy słoik do góry dnem - jeżeli jakikolwiek ogórek drgnie, musimy go ponownie wcisnąć. Inaczej w trakcie kiszenia wypłynie, spleśnieje i zepsuje nam całą kiszonkę.
Przygotowujemy solankę.
Wodę gotujemy z solą kamienną. Wrzącą solanką zalewamy ogórki. Od razu zakręcamy słoiki pokrywkami. Odkładamy je na 3-4 dni w ciepłe miejsce (najlepiej układać je na jakimś ręczniku). Następnie przenosimy je w miejsce chłodne, aby spowolnić proces fermentacji. Ukiszone ogórki przechowujemy w temperaturze około 10*C, najlepiej w piwnicy.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/08/kiszenie-ogorkow.html