Wykonanie
Już niebawem rozpocznie się sezon na moje ulubione warzywo-
szparagi. Dziś pomysł na szybką przekąskę, przystawkę czy lekki lunch.
Szparagi w
marchewce prezentują się zjawiskowo i tak też smakują. Skarmelizowana
marchewka przyjemnie chrupie i idealnie współgra z
zielonymi szparagami.SKŁADNIKI:2 pęczki
szparagówskórka otarta z jednej
cytrynyłyżka
oleju rzepakowegosól do smakugarść pestek dyniok. 2 średniej wielkości
marchewkiłyżka
octu balsamicznegoPRZYGOTOWANIE:Z
marchewek za pomocą obieraczki czy mandoliny wycinamy cienkie plastry. Owijamy nimi dookoła
szparagi (tych zielonych nie trzeba obierać, wystarczy odłamać jedynie zdrewniałą część). Żeby
marchewka ładnie się układała końce
marchewki przypinamy do
szparagów wykałaczkami- pamiętajmy jednak, aby przed podaniem wykałaczki usunąć. Tak przygotowane
szparagi przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy do nich łyżkę
oleju i
sól do smaku,
ocet balsamiczny,
pestki dyni oraz
skórkę z cytryny. Delikatnie mieszamy, aby każdy
szparag w
marchewce został pokryty marynatą. Wstawiamy do piekarnika- funkcja termoobieg 200 stopni, 25 minut. Czas pieczenia zależy oczywiście od grubości i jakości
szparagów- młodsze i cieńsze potrzebują mniej czasu. Smacznego!