ßßß Cookit - przepis na Bułka paryska

Bułka paryska

nazwa

Wykonanie

Bułka paryska od zawsze należała do moich faworytów jeśli chodzi o pieczywo. Jak się okazuje bardzo łatwo można przygotować ją samemu w domu. Dziś w dwóch odsłonach- klasycznej na mące pszennej i nieco zdrowszej- na mące orkiszowej pełnoziarnistej. Bułki wychodzą bardzo puszyste i lekkie z przyjemnie chrupiącą skórką. Obłędny zapach, który wydostaje się z piekarnika podczas ich pieczenia przez długi czas rozchodzi się po całym domu. Polecam :) .
Bułka paryska
Składniki:
· 250 g mąki pszennej / lub w wersji fit- tyle samo mąki orkiszowej pełnoziarnistej
· 150 ml ciepłego mleka 0,5% tłuszczu
· 15 g świeżych drożdży
· odrobina oleju
· 1 łyżeczka cukru
· 3/4 łyżeczki soli
Rozkruszone drożdże zasypujemy cukrem i rozcieramy. Dodajemy ciepłe mleko i 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Zaczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 minut, aż ładnie wyrośnie.
Pozostałą mąkę łączymy z solą, dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto smarujemy olejem, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość.
Z ciasta formujemy grubą bułkę i przekładamy ją na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnikową. Pieczemy 10 minut temp. 220 stopni termoobiego, a następnie zmniejszamy temp. do 190 stopni i pieczemy ok. 20 minut.
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/01/buka-paryska.html