Wykonanie
Bułka paryska od zawsze należała do moich faworytów jeśli chodzi o
pieczywo. Jak się okazuje bardzo łatwo można przygotować ją samemu w domu. Dziś w dwóch odsłonach- klasycznej na
mące pszennej i nieco zdrowszej- na
mące orkiszowej pełnoziarnistej.
Bułki wychodzą bardzo puszyste i lekkie z przyjemnie chrupiącą skórką. Obłędny zapach, który wydostaje się z piekarnika podczas ich pieczenia przez długi czas rozchodzi się po całym domu. Polecam :) .
Bułka paryskaSkładniki:· 250 g
mąki pszennej / lub w wersji fit- tyle samo
mąki orkiszowej pełnoziarnistej· 150 ml ciepłego
mleka 0,5% tłuszczu· 15 g świeżych
drożdży· odrobina
oleju· 1 łyżeczka
cukru· 3/4 łyżeczki
soliRozkruszone
drożdże zasypujemy
cukrem i rozcieramy. Dodajemy ciepłe
mleko i 2 łyżki
mąki i dokładnie mieszamy. Zaczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 minut, aż ładnie wyrośnie.Pozostałą
mąkę łączymy z
solą, dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto smarujemy
olejem, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość.Z ciasta formujemy grubą
bułkę i przekładamy ją na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnikową. Pieczemy 10 minut temp. 220 stopni termoobiego, a następnie zmniejszamy temp. do 190 stopni i pieczemy ok. 20 minut.