Wykonanie
Dziś zapraszam na pyszne, mega proste i szybkie w przygotowaniu wegetariańskie danie - konfetti kukurydziano-
szczypiorkowe.
Kukurydza bogata w witaminy z grupy B, witaminy D, E, A, K i C idealnie komponuje się ze
szczypiorkiem (zerwanym prosto z przydomowego ogródka :) ) i
olejem rzepakowym. Zdrowe tłuszcze są niezwykle ważne w naszej diecie, gdyż to w nich rozpuszczalne są niektóre cenne witaminy (właśnie wyżej wymienione D,E,A i K). Niewielka ilość
oleju rzepakowego będzie doskonałym wyborem. Jest on również naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego dba o nasze dobre samopoczucie, sprawną pracę
serca, nerek i mózgu.Składniki:· 2 ugotowane
kolby kukurydzy· 250 g
pomidorków koktajlowych· 2 pęczki
szczypiorku·
twaróg solankowy wędzony 150 g·
sól·
pieprz· 4 łyżki
oleju rzepakowego· garść uprażonych na suchej patelni pestek dyniZ ugotowanych, przestudzonych
kolb kukurydzy odcinamy ziarna. Na patelni podgrzewamy
olej rzepakowy, dodajemy drobno posiekany
szczypiorek. Chwilkę smażymy, aż straci swoją surowość.Dodajemy
ziarna kukurydzy oraz przekrojone na połowę
pomidorki koktajlowe.Całość chwilkę podgrzewamy, doprawiamy
solą i
pieprzem. Posypujemy
pestkami dyni oraz rozkruszonym
twarogiem solankowym wędzonym. Danie podajemy ciepłe. Smacznego!