Wykonanie

Arachidowy* sernik z
ryżem,
figami i melasą z
granatem
* z PPB Original

Melasa z
granatem to pyszny ciemnobrązowy sos z dodatkiem
granatu oraz karmelu o intensywnym, słodko-kwaśnym smaku. Nadaje autentycznego arabskiego charakteru sałatkom,
mięsom i deserom.Zastosowanie w kuchni:- tworzy arabski duet idealny z tahini- jego słodki smak dodaje głębi świeżym
sałatom- ma szerokie zastosowanie w przygotowaniu deserów i ciast- rozcieńczony tworzy pyszne, orientalne
napoje/przepis własny/300 g
twarogu sernikowegołyżka melasy z
granatu (House of Orient)łyżka
syropu daktylowegoszczypta
soli20 g PPB Original (lub
mąki arachidowej)20 g semoliny
mleko do konsystencji
jajkopół woreczka ugotowanego
ryżu pełnoziarnistego
świeża figaTwaróg zmiksować z
jajkiem,
syropem i melasą na gładką masę.Dodać
sól,
mąkę arachidową i semolinę. Ponownie zmiksować.Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodać trochę
mleka.
Ryż wymieszać z masą
serową za pomocą łyżki.Przelać do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia, na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry
figę.Piec około 30 minut w 190 stopniach.Po tym czasie wyjąć, lekko ostudzić i podawać.Smacznego!