ßßß
Arachidowy* sernik z ryżem, figami i melasą z granatem
* z PPB Original
Melasa z granatem to pyszny ciemnobrązowy sos z dodatkiem granatu oraz karmelu o intensywnym, słodko-kwaśnym smaku. Nadaje autentycznego arabskiego charakteru sałatkom, mięsom i deserom.Zastosowanie w kuchni:- tworzy arabski duet idealny z tahini- jego słodki smak dodaje głębi świeżym sałatom- ma szerokie zastosowanie w przygotowaniu deserów i ciast- rozcieńczony tworzy pyszne, orientalne napoje/przepis własny/300 g twarogu sernikowegołyżka melasy z granatu (House of Orient)łyżka syropu daktylowegoszczypta soli20 g PPB Original (lub mąki arachidowej)20 g semolinymleko do konsystencjijajkopół woreczka ugotowanego ryżu pełnoziarnistegoświeża figaTwaróg zmiksować z jajkiem, syropem i melasą na gładką masę.Dodać sól, mąkę arachidową i semolinę. Ponownie zmiksować.Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodać trochę mleka.Ryż wymieszać z masą serową za pomocą łyżki.Przelać do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia, na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry figę.Piec około 30 minut w 190 stopniach.Po tym czasie wyjąć, lekko ostudzić i podawać.Smacznego!