Wykonanie
![](/Data/Images/prostepotrawy.blogspot.com\2020_slash_10_slash_placuszki-na-kwasnym-mleku/l/-1017994808.jpg)
Trafiłam w sklepie na
mąkę "samo rosnącą", która nadaje się na naleśniki, gofry, ciasta. Zawiera
proszek do pieczenia w idealnej proporcji. Postanowiłam wypróbować ją do placuszków.
![](/Data/Images/prostepotrawy.blogspot.com\2020_slash_10_slash_placuszki-na-kwasnym-mleku/l/-2056649654.jpg)
Składniki :ok. 500 ml kwaśnego
mleka200 g
mąki samo rosnącej1 duże
jajkoewentualnie tłuszcz do smażenia
![](/Data/Images/prostepotrawy.blogspot.com\2020_slash_10_slash_placuszki-na-kwasnym-mleku/l/629704834.jpg)
Przygotowanie:
![](/Data/Images/prostepotrawy.blogspot.com\2020_slash_10_slash_placuszki-na-kwasnym-mleku/l/-1691900103.jpg)
Do
mleka dodać
jajko, wymieszaćDosypać
mąkę i idealnie połączyć składniki, masa jest dość gęstaSmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną
oleju na złoty kolor z obu stronPodawać z ulubionymi
konfiturami.
![](/Data/Images/prostepotrawy.blogspot.com\2020_slash_10_slash_placuszki-na-kwasnym-mleku/l/1983539238.jpg)
Polane
syropem daktylowym też są pyszne :)