Wykonanie
Mocno
kokosowe, z wierzchu chrupiące, w środku zaś mięciutkie.
Maślanej nuty dodaje im
masło ghee, a wnętrze skrywa słodkie
mango . Do tego namoczone w
rumie figi, które tworzą świetny duet z ulubionym
mascarpone. Brzmi świetnie? Smakuje jeszcze lepiej! Jedno z najbardziej udanych śniadań w ostatnim czasie. :)
Knedle ziemniaczane z
mąki kokosowej smażone na
maśle ghee nadziane
mango podane z
mascarpone, namoczonymi w
rumie figami,
bazylią i
mango/1 porcja/200 g ziemniaczanego puree20 g
mąki kokosowej30 g
mąki pszennej pełnoziarnistej
jajkokawałek
mangoszczypta
soliłyżka
syropu klonowegomasło ghee do smażenia (może być zwykłe
masło klarowane)Za pomocą widelca połączyć puree z
jajkiem,
mąką pszenną i
kokosową.Następnie dodać
sól i
syrop klonowy.Z ciasta formować placuszki, do środka wkładać po kawałku
mango i formować kuleczki.Na rozgrzanej patelni rozpuścić
masło i kłaść knedle lekko je spłaszczając.Smażyć pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut z każdej strony.Warto dosmażyć je również po bokach, aby nie były surowe w środku.Podawać z ulubionymi dodatkami.Smacznego!