Wykonanie
Jak to niedużo głodnemu potrzeba do szczęścia i nawet gotować nie trzeba było! Tylko
sałatka i aż
sałatka bo jest chrupiaco, soczyście, kolorowo i bardzo, bardzo smacznie.Latem częściej jemy sałatki ze świeżymi
owocami czy warzywami bo szybko się przygotowuje, są pyszne i kolorowe. Szczególnie ja bardzo lubię połączenie
owoców z
mięsem czy
serem. Trochę świeżych liści, soczyste
owoce, delikatny
twarożek i pełen smaku sos - to przepis na wyśmienitą, letnią
sałatkę.Do kilku kawałków
ananasa nie rozpalałam grilla - upiekłam je na patelni grillowej, ale kiedy będziecie piec
mięso na ruszcie dołóżcie też plastry tego
owocu bo grillowane są pyszne.

czas przygotowania: 20 minutskładniki na 2 porcje:2-3 duże garści mieszanki
sałat6 półplastrów świeżego
ananasa grubości ok. 1 cm2 op.
serka Burgos fresco, po ok. 60 g każdeok. 1/2 szkl. świeżych
jeżynSOS - 5 łyżek
oleju roślinnego, u mnie z zarodków rzepaku2 łyżki
soku z cytryny1/2 łyżeczki
miodu1/3 łyżeczki posiekanej
skórki cytrynowejdo smaku -
sól,
pieprz kolorowy mielony, 4 krople sosu
piri-
piridodatkowo - ok. 2 łyżeczek wiórków
skórki cytrynowej1 łyżka
oleju roślinnego do
ananasa
Cytrynę dobrze wyszorowałam i sparzyłam. Otarłam z wierzchu żółtą część skórki, wycisnęłam sok.SOS - do słoiczka wlałam
olej,
sok z cytryny i
miód. Dodałam trochę drobno posiekanej
skórki cytrynowej. Doprawiłam do smaku sosem
piri-
piri,
pieprzem i szczyptą
soli. Zakręciłam słoiczek i potrząsałam nim jak shakerem przez kilka chwil aż składniki w środku dobrze się wymieszały a całość nabrała konsystencji emulsji.Liście
sałaty i
jeżyny opłukałam i dobrze osączyłam.
Serek pokroiłam na ósemki. Plastry
ananasa przekroiła na pół, wycięłam twardy rdzeń. Oprószyłam je odrobinką
soli i posmarowałam
olejem. Ułożyłam na rozgrzanej patelni grillowej i piekłam po kilka minut z każdej strony. Kiedy zaczął robić się szklisty zdjęłam na talerz żeby nieco przestygł.Na talerzach ułożyłam porcje porwanych liści
sałat. Na sałacie rozłożyłam kawałki
ananasa i
serka oraz
jeżyny. Całość polałam sosem i posypałam wiórkami
skórki cytryny. Podałam od razu po przygotowaniu.Jeśli nie macie takiego
serka możecie dodać kawałki czy małe kuleczki
mozarelli z zalewy albo nawet
twaróg podzielony na okruchy wielkości kęsa.