ßßß Cookit - przepis na Sałatka z grillowanym ananasem, serkiem burgos i jeżynami

Sałatka z grillowanym ananasem, serkiem burgos i jeżynami

nazwa

Wykonanie

Jak to niedużo głodnemu potrzeba do szczęścia i nawet gotować nie trzeba było! Tylko sałatka i aż sałatka bo jest chrupiaco, soczyście, kolorowo i bardzo, bardzo smacznie.
Latem częściej jemy sałatki ze świeżymi owocami czy warzywami bo szybko się przygotowuje, są pyszne i kolorowe. Szczególnie ja bardzo lubię połączenie owoców z mięsem czy serem. Trochę świeżych liści, soczyste owoce, delikatny twarożek i pełen smaku sos - to przepis na wyśmienitą, letnią sałatkę.
Do kilku kawałków ananasa nie rozpalałam grilla - upiekłam je na patelni grillowej, ale kiedy będziecie piec mięso na ruszcie dołóżcie też plastry tego owocu bo grillowane są pyszne.
czas przygotowania: 20 minut
składniki na 2 porcje:
2-3 duże garści mieszanki sałat
6 półplastrów świeżego ananasa grubości ok. 1 cm
2 op. serka Burgos fresco, po ok. 60 g każde
ok. 1/2 szkl. świeżych jeżyn
SOS - 5 łyżek oleju roślinnego, u mnie z zarodków rzepaku
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki miodu
1/3 łyżeczki posiekanej skórki cytrynowej
do smaku - sól, pieprz kolorowy mielony, 4 krople sosu piri-piri
dodatkowo - ok. 2 łyżeczek wiórków skórki cytrynowej
1 łyżka oleju roślinnego do ananasa
Cytrynę dobrze wyszorowałam i sparzyłam. Otarłam z wierzchu żółtą część skórki, wycisnęłam sok.
SOS - do słoiczka wlałam olej, sok z cytryny i miód. Dodałam trochę drobno posiekanej skórki cytrynowej. Doprawiłam do smaku sosem piri-piri, pieprzem i szczyptą soli. Zakręciłam słoiczek i potrząsałam nim jak shakerem przez kilka chwil aż składniki w środku dobrze się wymieszały a całość nabrała konsystencji emulsji.
Liście sałaty i jeżyny opłukałam i dobrze osączyłam. Serek pokroiłam na ósemki. Plastry ananasa przekroiła na pół, wycięłam twardy rdzeń. Oprószyłam je odrobinką soli i posmarowałam olejem. Ułożyłam na rozgrzanej patelni grillowej i piekłam po kilka minut z każdej strony. Kiedy zaczął robić się szklisty zdjęłam na talerz żeby nieco przestygł.
Na talerzach ułożyłam porcje porwanych liści sałat. Na sałacie rozłożyłam kawałki ananasa i serka oraz jeżyny. Całość polałam sosem i posypałam wiórkami skórki cytryny. Podałam od razu po przygotowaniu.
Jeśli nie macie takiego serka możecie dodać kawałki czy małe kuleczki mozarelli z zalewy albo nawet twaróg podzielony na okruchy wielkości kęsa.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/08/salatka-z-grillowanym-ananasem-serkiem-burgos-i-jezynami.html