Wykonanie
            Dzisiaj przepis na kolejny domowy dodatek do ciast - tych świątecznych i nie tylko. Poza ekstraktami cytrusowymi bardzo przydaje się też ekstrakt 
waniliowy. Jest bez 
cukru więc nie dosłodzi nam dodatkowo ciasta czy innej potrawy tak jak 
cukier waniliowy . Można go przechowywać bardzo długo i wtedy tylko zyskuje na aromacie.

czas przygotowania : 3 minuty + kilka tygodni dojrzewaniaskładniki :5-6 
lasek wanilii250 ml 
wódki albo 
brandy, albo 
rumusposób przygotowania : 
laski wanilii poprzekrawałam wzdłuż na pół, ale nie zeskrobywałam ziarenek ze środka. Pokroiłam je jednak na mniejsze kawałki długości kilku centymetrów żeby w później były całkiem przykryte 
alkoholem. Włożyłam 
wanilię do butelki, zalałam 
wódką i zamknęłam szczelnie a następnie mocno potrząsałam przez kilka chwil. I to już właściwie wszystko co trzeba zrobić.Ekstrakt 
waniliowy możecie zrobić także zalewając 
wanilię brandy albo 
rumem - takie są jeszcze bardziej aromatyczne.
