Wykonanie
            Niedawno natrafiłam w internecie na informację, że 
wanilia jest drugą, po 
szafranie, najdroższą 
przyprawą na świecie.Oczywiście, już wcześniej wiedziałam, że do najtańszych nie należy, ale przyznaję, że ta informacja odrobinę mnie zaskoczyła.Na szczęście nie musimy sięgać do kieszeni zbyt głęboko, ponieważ ekstrakt 
waniliowy można w bardzo prosty sposób przygotować w domu.

Do jego wykonania potrzebujemy:kilka 
lasek wanilii (im więcej, tym lepiej)
wódkę (może być 
rum, ale wówczas ekstrakt będzie słodszy)butelkę (najlepiej ciemną)----------------------------------------------------------------------------------------------
Laski wanilii kroimy wzdłuż, pozostawiając końcówki złączone. Ziarenek nie wyskrobujemy!Do butelki wlewamy ok.400ml 
wódki i wrzucamy przekrojoną 
wanilię.Odstawiamy w zaciemnione, chłodne miejsce na minimum 6-8 tygodni, co jakiś czas energicznie potrząsając. Po tym czasie ekstrakt jest gotowy do spożycia.Plusem domowego ekstraktu 
waniliowego jest to, że jeśli zużyjemy jego część, zawsze możemy uzupełnić 
alkohol i ponownie poczekać, aż aromat ulegnie wzmocnieniu.PS. Ekstrakt można przechowywać przez lata! :-)

