Wykonanie
            
Przepis znaleziony na blogu Dorotki. Cytuję za Dorotką.3 strąki 
wanilii1 szklanka 
wódki (można również użyć 
brandy lub 
rumu, z tym ostatnim smak będzie słodszy)szklany słoiczek, butelka (z zakrętką)Strąki 
wanilii przeciąć wzdłuż na pół (ale nie do końca, końcówki pozostawić złączone - nie pytajcie mnie 
czemu, być może dlatego, by ziarenka nie wypadały;), nie wyskrobywać nasionek!, umieścić w słoiczku (można strąki przeciąć na pół, gdyby nie chciały się zmieścić w buteleczce). Nalać 
wódki, do całkowitego przykrycia strąków. Zamknąć butelkę, trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu (ale nie w lodówce), co jakiś czas energicznie wstrząsając.Już po tygodniu ekstrakt nabierze ciemniejszej barwy, jednak po dwóch miesiącach osiągnie pełny aromat i wtedy można go używać. Można przechowywać przez lata. Jeśli połowę ekstraktu zużyjecie, warto uzupełnić buteleczkę 
alkoholem i trochę poczekać, do wzmocnienia aromatu.Uwaga: nie dodawać ekstraktu do gorących płynów, ponieważ 
alkohol wyparuje razem z częścią aromatu z 
wanilii.Przepis dodaję do akcji Domowy wyrób.