ßßß
Składniki:200 ml wódki (lub rumu czy brandy - jeśli chcecie uzyskać ekstrakt bardziej słodki)3 duże laski wanilii (18-20 cm)butelka lub słoik z zakrętkąLaski wanilii przeciąć wzdłuż, ale nie do końca. Nie wydrążać miąższu. Włożyć do butelki. Zalać alkoholem. Laski wanilii powinny być całkowicie zanurzone w alkoholu (można wcześniej przeciąć je na pół). Zatkać korkiem i odstawić w ciemne miejsce na 2 miesiące. Co jakiś czas wstrząsnąć butelką.
Rady:* jeśli zostaną Wam puste strąki wanilii możecie dodać je do ekstraktu celem wzmocnienia aromatu* kiedy zużyjecie część ekstraktu możecie ponownie dolać alkoholu i odczekać 2 tygodnie, aż nabierze aromatu* ekstrakt najlepiej dodawać do deserów i kremów na zimno. W wysokiej temperaturze cały aromat wanilii wyparuje wraz z alkoholem* ekstrakt możecie przechowywać nawet kilka lat