ßßß Cookit - przepis na Sromotnik smrodliwy, sromotnik bezwstydny

Sromotnik smrodliwy, sromotnik bezwstydny

nazwa

Składniki

Wykonanie

Sromotnik smrodliwy, sromotnik bezwstydny Phallus impudicus albo po prostu śmierdziel - jeśli będzie rósł tam gdzie zbieracie grzyby to na pewno go poczujecie i to ze sporej odległości.
Ma zapach gnijącego mięsa i dzięki temu zwabia różne owady, które żywiąc się jego zarodnikami rozsiewają je.
Koniecznie przeczytaj kto to są Leśne Duszki a dowiesz się skąd się wzięły grzyby!
Owocnik Sromotnika smrodliwego początkowo ma formę kulistego bądź owalnego tzw. czarciego jaja, zagrzebanego nieco w ziemi i przytwierdzonego do podłoża białymi sznureczkami grzybni. Jajo jest ma dość cienką, gładką i nagą skórkę. Pod nią znajduje się galaretowana warstwa chroniąca twardą część środkową.
Rosnąc jajo nabiera wydłużonego kształtu, osłona pęka i wydostaje się z niej walcowaty, zwężający się ku górze i pusty w środku trzon. Jest kruchy, łamliwy, może osiągnąć nawet 30 cm wysokości. Łatwo wyłamać go z pochwy, resztek osłonki jaja. Na powierzchni porowaty, gąbczasty.
Na wierzchołku trzon zakończony jest naparstkowatą, stożkowatą, niedużą główką, jakby kapelusikiem. Kapelusz u młodych owocników przylega do trzonu, później odstaje. Na szczycie tępo zakończony pokrywką chroniącą wnętrze owocnika. Ścianki żeberkowate, komórkowe. Pokrywa go zielonkawa, śluzowata masa zarodnikonośna o intensywnym zapachu padliny co służy zwabianiu przeróżnych owadów w celu rozsiewania zarodników. Kiedy owady zbiorą już wszystkie zarodniki pozostaje z kapelusza sam biały albo kremowy podkład.
Miąższ trzonu komorowaty, biały albo kremowy. Lekki i kruchy. Zapach rozwiniętego owocnika z zarodnikami bardzo przykry, po usunięciu zarodników przyjemny, miodowy. Smak czarciego jaja przypomina rzodkiew a marynowany ma konsystencję jędrnej, marynowanej gruszki.
Sromotniki smrodliwe wyrastają pojedynczo albo w grupach od czerwca do listopada. Można spotkać je w różnych typach lasów, lubią miejsca zarośnięte i ciepłe. Wzrost owocnika jest bardzo szybki - trwa zaledwie od 1 , 5 do kilku godzin.
Atlasy podają, że to grzyb niejadalny a nawet trujący. I tak jest jeśli chodzi o dojrzałe owocniki czyli te w formie fallusa. Czarcie jaja są warunkowo jadalne. Tym warunkiem jest usunięcie skórki i galaretowanej warstwy spod niej. Twardy środek jest jadalny i nadaje się do smażenia albo marynowania.
Jako ciekawostkę powiem, że takie marynowane czarcie jaja są wykorzystywane podczas "chrztu" nowych członków w grzybniętych towarzystwach. Sama przez taki chrzest kilka lat temu przeszłam i czarcie jajo jadłam :)
źródło :
B. Gumińska, W. Wojewoda „Grzyby i ich oznaczanie.” PWRiL, Warszawa 1983
E. Gerhardt „Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik.” KDC, Warszawa 2006
P.Skoubla "Wielki atlas grzybów", Elipsa, Poznań 2007
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/09/sromotnik-smrodliwy-sromotnik-bezwstydny.html