Wykonanie
Czarnych
porzeczek w tym roku chyba urodzaj bo ich cena na osiedlowym bazarku jest bardzo kusząca. Zrobiłam już z niej
Galaretkę a teraz czas na
dżem, który przyda się później do ciast czy
tortów. Nie ma to jak domowe
dżemy - przynajmniej wiem co w nich jest bo te sklepowe zawierają niewiele prawdziwych
owoców.Koniecznie zajrzyj do zakładki
Przetwory - zobacz co jeszcze można przygotować z
owoców i warzyw do swojej spiżarni.

czas przygotowania : ok. 1 godzinyskładniki :2 kg
czarnej porzeczki1 kg
cukru50 ml
wodysposób przygotowania : czas przygotowania to głównie przebieranie umytych
owoców i usuwanie szypułek - żmudne, ale trzeba to zrobić.Oczyszczone
owoce wsypałam do garnka. Dolałam odrobinę
wody żeby się nie przypaliły, dosypałam
cukier i podgrzewałam na niedużym ogniu aż do zagotowania. Kiedy zawrzały gotowałam jeszcze ok. 15-30 minut mieszając żeby wszystkie
owoce równomiernie popękały, ale nie rozgniatałam ich specjalnie. Kawałeczki
owoców powinny przez ten czas zrobić się takie jakby szkliste.I to właściwie wszystko co trzeba zrobić przy tym
dżemie. Jeśli ktoś bardzo chce to może jeszcze
dżem potraktować blenderem żeby rozdrobnić kawałki
owoców, ale według mnie nie jest to potrzebne. Zawarta w porzeczkach pektyna sprawi, że stygnąc sam zgęstnieje więc gorący przelałam do wyparzonych słoików, zakręciłam je i odstawiłam do wystudzenia stawiając do góry dnem.