ßßß Cookit - przepis na Domowy dżem z czarnej porzeczki

Domowy dżem z czarnej porzeczki

nazwa

Wykonanie

Czarnych porzeczek w tym roku chyba urodzaj bo ich cena na osiedlowym bazarku jest bardzo kusząca. Zrobiłam już z niej Galaretkę a teraz czas na dżem, który przyda się później do ciast czy tortów. Nie ma to jak domowe dżemy - przynajmniej wiem co w nich jest bo te sklepowe zawierają niewiele prawdziwych owoców.
Koniecznie zajrzyj do zakładki Przetwory - zobacz co jeszcze można przygotować z owoców i warzyw do swojej spiżarni.
czas przygotowania : ok. 1 godziny
składniki :
2 kg czarnej porzeczki
1 kg cukru
50 ml wody
sposób przygotowania : czas przygotowania to głównie przebieranie umytych owoców i usuwanie szypułek - żmudne, ale trzeba to zrobić.
Oczyszczone owoce wsypałam do garnka. Dolałam odrobinę wody żeby się nie przypaliły, dosypałam cukier i podgrzewałam na niedużym ogniu aż do zagotowania. Kiedy zawrzały gotowałam jeszcze ok. 15-30 minut mieszając żeby wszystkie owoce równomiernie popękały, ale nie rozgniatałam ich specjalnie. Kawałeczki owoców powinny przez ten czas zrobić się takie jakby szkliste.
I to właściwie wszystko co trzeba zrobić przy tym dżemie. Jeśli ktoś bardzo chce to może jeszcze dżem potraktować blenderem żeby rozdrobnić kawałki owoców, ale według mnie nie jest to potrzebne. Zawarta w porzeczkach pektyna sprawi, że stygnąc sam zgęstnieje więc gorący przelałam do wyparzonych słoików, zakręciłam je i odstawiłam do wystudzenia stawiając do góry dnem.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/07/przetwory-owoce-domowy-dzem-z-czarnej.html