ßßß Cookit - przepis na Fasolka szparagowa na zimę

Fasolka szparagowa na zimę

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubimy fasolkę szparagową do obiadu. Zawsze mroziłam...dzisiaj mój pierwszy raz w ten sposób;)
Składniki;
2,5 kg fasolki szparagowej żółtej,
2,5 kg fasolki szparagowej zielonej,
Zalewa:
10 łyżeczek cukru,
10 łyżeczek soli
2,5 l wody
Wykonanie;
Fasolkę myjemy i obieramy. Wkładamy do do garnka, zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Odsączamy i studzimy. Wkładamy do słoików. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i solą. Zalewamy fasolkę w słoiku /ciasno ułożoną/...zaczynamy pasteryzację. Wkładamy do garnka słoiki. Podlewamy wodą 2/3 słoików. Do garnka nie zapomnij dać na dno ściereczkę. Pasteryzujemy 50 minut. Po 24 godzinach powtarzamy proces. Tym razem pasteryzujemy 40 minut. Po kolejnych 24 godzinach ponownie pasteryzujemy 30 minut.
żródło "Przetwory z warzyw i owoców" nr 8/2014 - Bibloteka Poradnika Domowego
Źródło:http://aniolywkuchni.blogspot.com/2014/07/fasolka-szparagowa-na-zime.html