Wykonanie
Bardzo lubimy
fasolkę szparagową do obiadu. Zawsze mroziłam...dzisiaj mój pierwszy raz w ten sposób;)Składniki;2,5 kg
fasolki szparagowej żółtej,2,5 kg
fasolki szparagowej zielonej,Zalewa:10 łyżeczek
cukru,10 łyżeczek
soli2,5 l
wodyWykonanie;
Fasolkę myjemy i obieramy. Wkładamy do do garnka, zalewamy
wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Odsączamy i studzimy. Wkładamy do słoików. W garnku zagotowujemy
wodę z
cukrem i
solą. Zalewamy
fasolkę w słoiku /ciasno ułożoną/...zaczynamy pasteryzację. Wkładamy do garnka słoiki. Podlewamy
wodą 2/3 słoików. Do garnka nie zapomnij dać na dno ściereczkę. Pasteryzujemy 50 minut. Po 24 godzinach powtarzamy proces. Tym razem pasteryzujemy 40 minut. Po kolejnych 24 godzinach ponownie pasteryzujemy 30 minut.

żródło "
Przetwory z
warzyw i owoców" nr 8/2014 - Bibloteka Poradnika Domowego