Wykonanie
Lubicie
selera naciowego ? Jego listki są świetne do sałatek a łodygi można chrupać nawet same. Są soczyste i bardzo smaczne. Nie wyobrażam sobie bez tego warzywa Zapiekanki pasterskiej, Risotto z
gruszką i gorgonzolą czy Trzeszczącej sałatki .
Łodygi selera naciowego odkrawa się prawie przy samej podstawie, jakieś 5 cm powyżej. Tę piętkę, końcówkę, przeważnie po prostu wyrzucamy. Ale przeczytałam gdzieś, że warto ją włożyć do miseczki z
wodą i poczekać kilka dni żeby się zadziało. Tak też zrobiłam a po kilku tygodniach mam całkiem ładną roślinkę, która rośnie teraz w małej doniczce z ziemią i wypuszcza kolejne liście. Takie małe czary mary - może nic specjalnego, ale lubię takie ciekawostki. Jak powszechnie wiadomo ogrodniczka ze mnie żadna i nie mam ręki do roślin a jednak coś mi wyrosło :)Podobno można też spróbować w taki sposób hodować
młode listki
kapusty pekińskiej. Spróbujecie ?