ßßß Cookit - przepis na Domowe pieczywo - chleb wiejski, francuski - wypiekanie na śniadanie

Domowe pieczywo - chleb wiejski, francuski - wypiekanie na śniadanie

nazwa

Wykonanie

Domowy chleb już pachnie. Chrupiąca skórka zachęca do spróbowania. Zapach świeżego pieczywa, takiego prosto z pieca, to zapach szczęśliwego domu - zgodzicie się ze mną ?
Chleb piekę nie częściej niż raz na 1-2 tygodnie bo nie jemy go dużo. Pomalutku uczę się konsystencji ciasta, operowania temperaturą i parą w piekarniku. Uczę się też cierpliwości kiedy chleb wcale nie ma ochoty rosnąć tak jak powinien. Czasy wyrastania podawane w przepisach są orientacyjne i zależą od wielu czynników, tak samo ilości wody. Często brakuje podpowiedzi jakiego typu mąki należy użyć... Ale pieczenie chleba to dla mnie frajda i cieszy każdy bochenek, nawet taki, którego daleko do ideału.
Kupiłam sobie nawet specjalne koszyki do wyrastania chleba. Są uplecione z cienkich gałązek i dobrze trzymają ciasto. Pierwsza moja próba koszykowa nie wyszła zbyt dobrze bo mimo wysypania kosza sporą ilością mąki ciasto się do niego przykleiło i przy wykładaniu bochenka na blachę wierzch nieco się porwał. Ciasto było też chyba odrobinę za luźne więc potem na blasze nieco się rozlało, ale chleb i tak uważam udany. Pięknie się wypiekł, nie jest płaski jak naleśnik i ta chrupiąca skórka... Mimo drobnych potknięć jestem zadowolona i dlatego przekazuję Wam przepis oraz zdjęcia. Przecież nie umiem wszystkiego, nie wiem wszystkiego i nie jestem idealna - uważam, że człowiek uczy się całe życie :) I ja się właśnie uczę.
Opisałam wszystko po swojemu a bazowałam na przepisie od Atiny . Chleb upiekłam w ramach wspólnego pieczenia blogerów, które zainicjowała Gosia .
Chleb wiejski francuski , pszenno żytni na zakwasie
czas przygotowania : ok. 20-30 minut + czas wyrastania + czas pieczenia
składniki na 1 bochenek:
ZACZYN - 50 g zakwasu żytniego
140 g mąki pszennej typ 750
15 g mąki żytniej typ 2000
140 g wody o temp. pokojowej
CIASTO WŁAŚCIWE - cały zaczyn
440 g mąki pszennej typ 750
50 g mąki żytniej typ 2000
250 g wody o temp. pokojowej
1 łyżeczka soli
kilka łyżek mąki pszennej typ 750 do posypania blatu, ciasta i koszyka
sposób przygotowania : ZACZYN - pierwszego dnia wieczorem w misce wymieszałam składniki zaczynu - tylko tyle żeby się połączyły. Przykryłam misę pokrywką i zostawiłam na 12 godzin w temp. pokojowej, tzn. kuchennej.
CIASTO WŁAŚCIWE - następnego dnia rano do drugiej miski wsypałam obie mąki, sól i wymieszałam je z wodą - odstawiłam na godzinę. Po tym czasie połączyłam tę masę z zaczynem i zagniotłam ciasto. Wyrabiałam je kilka minut a następnie zostawiłam w misce, pod przykryciem, do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Co godzinę odgazowywałam ciasto wyjmując je na omączony blat, ugniatając z wierzchu dłonią. Nieco rozciągałam a potem składałam zakładając wszystkie brzegi do środka. Po każdym złożeniu wkładałam chleb z powrotem do miski, łączeniem do góry. Po ostatnim, trzecim złożeniu ciasto przełożyłam do koszyka mocno wysypanego mąką. Wierz ciasta też posypałam mąką. Koszyk przykryłam i zostawiłam żeby chleb się napuszył - trwało to ok. 2 godzin aż podwoił swoją objętość.
Piekarnik nagrzałam do 240 st. C wstawiając na spód naczynie z wodą. Nagrzałam też mocno blachę z piekarnika. Na gorącą delikatnie wyłożyłam chleb z koszyka odwracając go zdecydowanym ruchem. Kosz powinien dać się swobodnie zdjąć i wtedy chleb trzeba naciąć bardzo ostrym nożem albo żyletką. Moje ciasto się przykleiło i przy wykładaniu rozerwało więc już go nie nacinałam.
Piekłam 35 minut a po upieczeniu wyjęłam i ostudziłam na kratce. Chleb jest dobrze wypieczony kiedy przy postukaniu w spód słychać głuchy odgłos.
Podobny chleb upiekli także : Monika Niezapomniane smaki ; Justyna Gotowanie i Pieczenie ;
Kinga Małe Kulinaria ; Iwona Ivka w kuchni ; Dobrafka z Bona Apetita! ; Małgorzata ze Smaki Alzacji ; Dorota Moje Małe Czarowanie ; Paweł Marder & Marder Manufacture ; Paulina Buszująca w kuchn i ; Agata Kulinarne przygody Gatity ; Kasia Baby do garów ; Łucja Fabryka kulinarnych inspiracji ; Wiosenka Eksplozja smaku ;
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/03/domowe-pieczywo-chleb-wiejski-francuski.html