Wykonanie

Z cyklu Wypiekanie na śniadanie w ten weekend zmierzyłyśmy się francuskim
wiejskim chlebem na zakwasie. Przepis wybrała dla nas jak zwykle Małgosia, a pochodził on z bloga Bea w kuchni . W oryginalnym przepisie była
mąka pszenna i żytnia; żytnią zastąpiłam
mąką orkiszową 2000.
Chleb mimo, że długo się ociągał z prawidłowym wyrośnięciem udał się doskonale. Jest bardzo smaczny, pięknie pachnie, kojarzy mi się z wakacjami na wsi... i ta chrupiąca skórka !

Składniki na duży bochenek:Na zaczyn30 g aktywnego zakwasu (u mnie żytni)140 g
maki pszennej chlebowej10 g
mąki orkiszowej 200090 g
wodyNa ciasto
chlebowe:800 g
mąki pszennej chlebowej50 g
mąki orkiszowej 2000450 g
wody1 łyżka
solizaczyn j. w.


Wykonanie:W przeddzień pieczenia składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy i odstawiamy na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej do fermentowania.Następnego dnia zaczyn wymieszać z pozostałymi składnikami ciasta, oprócz
soli. Odstawić na 60 minut, po czym dodać
sól i ponownie wszystko zagnieść. Ciasto powinno być średnio ścisłe.Ponownie odstawiamy ciasto na 2- 2,5 godziny, pamiętając, aby raz na 45 minut ciasto odgazować i złożyć. Po tym czasie z ciasta formujemy bochenek, składając je kilka
razy w kopertę. Koszyk do wyrastania wykładamy ściereczką, oprószamy ją
mąką i układamy na niej bochenek złączeniami do góry. Odstawiamy w ciepłe miejsce, według oryginalnego przepisu, na 3 godziny. Mój
chleb wyrastał ponad 6 godzin i mogłabym go zostawić na dłużej, gdyby nie to, że zastała mnie północ :-). Mimo aktywnego zakwasu wyrastanie szło mu bardzo opornie.
Chleb można też zostawić do wyrastania w lodówce do 18 godzin.Przed włożeniem bochenka do pieca jest zalecana próba, czy
chleb jest dobrze wyrośnięty: gdy po naciśnięciu palcem ciasto od razu wraca do pierwotnego kształtu,
chleb nie jest jeszcze dostatecznie wyrośnięty.Piekarnik z umieszczonym w środku kamieniem nagrzewamy do 200 stopni.
Chleb delikatnie przekładamy z koszyka na
łopatkę, szybko nacinamy i wkładamy do lekko naparowanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut. Studzimy na kratce.

Piekłyśmy wspólnie z:Moniką z Niezapomnianych smakówPawłem z Marder & Marder ManufactureJustyną z Gotowanie i pieczenieKingą z Małe kulinariaIwoną z Ivka w kuchniDobrawką z
Bona apetitaMałgosią ze Smaków AlzacjiDorotą z Mojego małego czarowaniaIzą ze Smacznej pyzyPauliną z Buszujacej w kuchniŁucją z Fabryki kulinarnych inspiracji