Wykonanie
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku, dla wszystkich, którzy tutaj zaglądacie!A skoro wszystkiego dobrego, a nawet najlepszego, to oczywiście coś zrobionego własnymi rękami: domowe
pieczywo.
Ingrediencje:150 g aktywnego zakwasu żytniego160 g
mąki orkiszowej jasnej40 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej300 g
mąki pszennej typ 65070 g suszonych fig30 g
orzechów włoskich1,5 łyżeczki
soli280 ml letniej
wodyCzary:
Mąki wsypać do misy. Połączyć z
solą, zakwasem i dodać posiekane
figi i
orzechy (ja lubię siekać bardzo drobno, ale to kwestia indywidualna). Powoli wlać ciepłą
wodę i wyrobić ciasto ręką lub mikserem ok 5 minut. Wyrobione ciasto zostawić na 2 godziny w misie przykrytej ściereczką.Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony
mąką blat, złożyć i uformować okrągły bochenek, posypać go
mąką i przełożyć go do koszyka posypanego
mąką (u mnie durszlak wyłożony czystą ścierką kuchenną również posypaną
mąką). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 2 godziny.Piekarnik rozgrzać do 250 stopni (najlepiej z termoobiegiem, ja nie mam, więc rozgrzewam do 240). Na dnie piekarnika postawić naczynie żaroodporne z
wodą.Wyrośnięte ciasto przerzucić zręcznie z koszyka na blachę. Naciąć
chleb wg fantazji. Wsadzić do piekarnika i piec przez 10 minut w 250/240 stopniach. Następnie wyłączyć termoobieg, ustawić pieczenie góra-dół i zmniejszyć temperaturę do 200 stopni.
Chleb piec jeszcze ok. 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika
chleb przełożyć na kuchenną kratkę do wystudzenia.Ingredientes:150 g de masa madre de centeno160 g de harina de espelta blanca40 g harina d espelta integral300 g de harina de fuerza70 g de higos deshidratados30 g de nueces1 , 5 cucharada de sal280 ml de agua
tibiaHechicería:Mezclar las harinas y echarlas en un bol grande. Juntar con sal, masa madre, higos y nueces troceados (me gusta picarlos en trozos muy pequeños pero es una cuestión individual). Ir echando agua
tibia y amasando la masa del pan con el gancho de la batidora de repostería o con las manos durante de unos 5 minutos. Dejar la masa dos horas en el bol tapado con un trapo limpio y
seco, en un sitio cálido y sin corrientes de aire.Pasadas dos horas, sacar la masa doblarla sobre la encimera espolvoreada con harina y formar una hogaza redonda. Espolvorearla con harina y dejarla reposar en una cesta para pan o, como es mi caso, en un escurridor forrado con un paño de cocina también espolvoreado de harina. Dejar crecer en un sitio cálido durante dos horas.Precalentar el horno a una temperatura de 240º, y poner un recipiente con agua o cubitos de hielo sobre una rejilla para que se produzca vapor.Echar el pan en la bandeja. Hacerle unos cortes al gusto. Meterlo en el horno. Tras pasados 10 minutos bajar la temperatura hasta 200º y seguir horneando durante otros 20-27 minutos más. Después de sacar el pan del horno, dejar que se enfríe en la rejilla.